Klusā daba nemaz nav tik klusa: Liepājas muzejā skatāma izstāde «Klusā daba»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas muzejā skatāma izstāde “Klusā daba” no muzeja mākslas priekšmetu kolekcijas. Izstādē eksponēti darbi no Liepājas muzeja krājuma, kas tapuši laika posmā no 20. gs. 20. gadiem līdz 2011. gadam, atklājot dažādu paaudžu mākslinieku rokrakstus un atšķirīgās tehnikas. Izstādē aplūkojami 21 mākslinieka 38 mākslas darbi. 

Liepājas muzejs var lepoties ar vairāk nekā četriem tūkstošiem muzeja krājuma priekšmetu, atklāj muzeja direktore Dace Kārkla.  Kaut arī muzeja izstāžu zāļu grafiks ir ļoti saspringts un nav nemaz tik vienkārši sarīkot izstādi šīsdienas autoriem, tomēr izlemts ik pa laikam apmeklētājiem rādīt tās vērtības, kas glabājas muzejā.  

“Mēs mēģinām veidot krājumu izstādes un parādīt to bagāto kultūras mantojumu, kas mums glabājas krājumā.  Šoreiz mums radās vēlme pievērsties klusajai dabai, taču

klusā daba nav tikai klusa. Šie motīvi ir lieliski iztēles, pārdomu, sajūtu un emociju rosinātāji.  Pēc jaunā gada un pirms pavasara plaukuma aicinām katram pabūt ar sevi,”

stāsta Kārkla.  

Pārstāvēto mākslinieku klāsts ir ļoti plašs. Izstādē eksponēti darbi no Liepājas muzeja krājuma, kas tapuši laika posmā no 20. gs. divdesmitajiem gadiem līdz 2011. gadam, atklājot dažādu paaudžu mākslinieku rokrakstus, glezniecības manieri un tehnikas. Viens no autoriem, kas piesaista uzmanību, ir Rūdolfs Priede. Kā skaidro izstādes veidotāja, Liepājas muzeja vēsturniece Antra Brakše, Priede ir šaržu meistars. Viņam ir cita pieeja, raksturīga kubismam. 

Liepājas muzejā atklāta izstāde "Klusā daba"
00:00 / 04:11
Lejuplādēt

Izrādās, ka Liepājas muzeja izstāde, kas atklāj klusās dabas glezniecības bagātīgo krājumu, var kļūt par labu vēstures mācību stundu. Izstādē redzamas arī uzgleznotas cukurbietes, kas savulaik bijis nozīmīgs Liepājas rūpniecības un apkārtnes lauksaimnieku rūpals. Dārzeņi, zivis, augļi, ziedi un dažādi priekšmeti kļuvuši par iedvesmas avotiem ne vienam vien māksliniekam. 

“Es vairāk izvēlējos kompozīciju ar augļiem un traukiem, bet mazāk ziedus, jo mums ir bijusi atsevišķa ziedu izstāde. Jāsaka, ka arī zivis ir itin bieži attēlotas klusajās dabās. Piemēram, holandiešu gleznās ir raksturīgi medījumi, kopā ar augļiem un traukiem viss bija bagātīgi,” skaidro muzeja vēsturniece Antra Brakše.

Liepājas muzejs turpina papildināt savu krājumu, atklāj muzeja pārstāve. Izstādē skatāms tādu mākslinieku kā Roberta Stārosta, Valtera Uztiča, Jāņa Zuntaka, Matīsa Zavicka, Kārļa Lejnieka, Teodora Uldriķa, Margotas Rumbas, Benitas Bitānes, Edvīna Kalnenieka, Pētera Postaža, Māra Uldriķa, Dzintras Vīriņas, Vitas Mercas, Lienes Eltermanes veikums.

Apmeklētājiem būs iespējas iepazīt arī  Jāņa Ansona, Jāņa Liepiņa, Kārļa Celmiņa, Alvīnes Priedes un  Rūdolfa Priedes kluso dabu motīvus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti