Klubu kultūras un laikmetīgās mākslas krustpunkti starptautiskā grupas izstādē «Padošanās»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) eksperimentālajā mākslas telpā “Pilot” no 8. jūlija līdz 20. augustam būs skatāma grupas izstāde “Padošanās”, informēja LMA pārstāvji.

Kā skaidrots izstādes pieteikumā, laikmetīgā māksla un klubu kultūra vēsturiski ir bijušas saistītas jomas. “Šobrīd, kad naktsdzīve ir nonākusi strupceļā, klubi aktīvi meklē iespējas pārdzimt jaunā veidolā. Leģendārais Berlīnes deju klubs “Berghain” ir kļuvis par mākslas telpu, kurā izstādīti ievērojamu mākslinieku darbi,” atzīmēja izstādes rīkotāji. “Klubi var kļūt par nozīmīgām kultūras vietām, un rodas jautājums – ko mākslas telpu veidotāji var mācīties no šiem hedonistiskajiem deju laukumiem? Vai ir iespējams kaut ko pārņemt no tehno meku laissez-faire praksēm, lai atbrīvotu savus apmeklētājus no laicīgās apziņas, ļaujot viņiem patiesi atvērties novatoriskai pieredzei? Kas ievilina ballētājus un nodrošina ievelkošo kluba pārdzīvojumu, kurā gribas atkal un atkal atgriezties?

Naktsklubs ir padošanās un atteikšanās vieta, tajā norisinās atbrīvošanās no ikdienā kultivētajiem paškontroles mehānismiem.

Taču šo transformāciju var interpretēt gan kā degradējošu rituālu, gan kā atbalsta punktu izaugsmes potenciālam. Pārveidojot galeriju “Pilot” efemerālā un pārlaicīgā laiktelpā, izstāde “Padošanās” iekapsulē aizmiršanās sajūtu, cenšoties panākt individuālu un kolektīvu baudu."

Izstādē piedalīsies mākslinieki no Latvijas Karlīna Mežecka, Miķelis Mūrnieks, Rūdolfs Štamers un Augusts Zariņš, mākslinieki no Vācijas Anna Ditscherlein, Theresa Tuffner, Josef Panda, kā arī Ilaria Restivo no Itālijas un Gyopár Liksay no Ungārijas. Izstādes kuratores ir Elīna Drāke un Žanete Liekīte, scenogrāfiju veidojis Rūdolfs Štamers, savukārt grafikas dizainu – Sabīne Vernere.

Izstāde būs apskatāma no 8. jūlija līdz 20. augustam LMA eksperimentālajā telpā “Pilot”, Riharda Vāgnera ielā 3, Vecrīgā. Telpa atvērta no otrdienas līdz svētdienai (12–18), ieeja bez maksas.

Izstāde ir daļa no “EU4ART” alianses sadarbības projekta starp Ungārijas Mākslas akadēmiju, Drēzdenes Mākslas akadēmiju, Romas Mākslas akadēmiju un Latvijas Mākslas akadēmiju.

Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti