KLANG. Divas mākslinieku grupas, izstāde un trīs koncerti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gada 10. augustā plkst. 18.00 Tallinas ielas kvartālā Tallinas ielā 6, Rīgā, tiks atklāta izstāde “Klang”, kura tapusi divu jauno mediju mākslinieku grupu – “Trihars” (Latvija) un “Radio433” (Austrija) radošas mijiedarbības rezultātā.

Izstādes atklāšanas vakara turpinājumā jau no pl. 19.00 apmeklētājiem tiks durvis vērtas arī uz atklāšanas performanču koncertu, informēja pasākuma producente Daina Siliņa.

Katrs no četriem izstādes “Klang” darbiem ir individuāls skatījums uz dažādiem skaņas avotiem un to vizualizēšanos objektos. Kristaps Biters darbā “Spiner” (grieznis) apskata skaņas avota radīto vizuālās uztveres ilūziju.

Pēters Riekstiņš ar darbu “DSL” – “Dievs, svētī Latviju” – uzsver, ka valsts himnas izpildījums pats par sevi nav uzskatāms par zaimošanu, nodevību, patriotisma trūkumu, ja izpildītāja nolūks ir labos un lojālos nodomos balstīts.

Rihards Vītols un Dāvids Liftingers (Dawid Liftinger) veidojuši kopdarbu “∧∨” (augšup un lejup), kur katrs no māksliniekiem pēta skaņu pasauli vietās, kuras mēs parasti nedzirdam – augstu virs apdzīvotām vietām un dziļi ūdens dzīlēs. Štefana Tīfengrabera (Stefan Tiefengraber) darbs “Ppang” (korejiešu valodā – “maize”) apspēlē dinamiku, ar kuru sastopamies, kad piedzīvojam kontrastu starp troksni un klusumu, šajā gadījumā iedvesmojoties no Dienvidkorejas ielas tirgotāju ikdienas.

“StefanTiefengraber2015-ArsElectronica”.
“StefanTiefengraber2015-ArsElectronica”.

Mākslinieku grupu kopīgā audiovizuālo performanču koncertu sērija aizsāksies izstādes “Klang” atklāšanā Rīgā 10. augusta vakarā un turpināsies tajā pašā nedēļas nogalē – 11. un 12. augustā – Liepājā un Pāvilostā. Audiovizuālajās performancēs mākslinieki izmantos pašbūvētus mūzikas instrumentus, spuldzes, elektroniku un digitālos instrumentus, skatītājiem demonstrējot tās ar projekciju un fizisku objektu palīdzību. Performanču programmā uzstāsies "Trihars", "Radio433", Axel Pulgar un Reinis Naļivaiko.

Audiovizuālais organisms “Trihars” – Kristaps Biters, Pēters Riekstiņš, Rihards Vītols – kopā veido audiovizuālus priekšnesumus, bet katrs atsevišķi nodarbojas ar mediju mākslas pētīšanu un mākslas darbu radīšanu. Šobrīd mākslinieki pēta skaņas pasauli un iespējas izpausties tajā vizuālā veidā.

Tā ietvaros ir radušās arī jaunas idejas darbiem, kas tikuši radīti speciāli izstādei “Klang” sadarbībā ar māksliniekiem no Austrijas “Radio433”.

“Radio433” ir skaņas mākslas un trokšņa apvienība no Austrijas. Tās sastāvā ir divi Austrijas mākslinieki Dāvids Liftingers un Štefans Tīfengrabers. “Radio433” ir organizējuši un piedalījušies dažādos starptautiskos pasākumos Slovēnijā, Vācijā un Austrijā.

Izstāde “Klang” būs aplūkojama "Totaldobže" Tallinas ielas kvartālā (Tallinas iela 6, Rīga), tās atklāšana 10. augustā pl. 18.18. Tā atvērta no 2018. gada 16. augusta līdz 8. septembrim ceturtdienās un piektdienās 19.19–22.22, sestdienās 14.14–17.17.

Koncerti: 10. augustā Rīgā, ieeja no 19.00, "Totaldobže" Tallinas ielas kvartālā Tallinas ielā 6; 11. augustā Liepājā, ieeja no 21.00, "Biedrībā" Tirgus ielā 9, 12. augustā Pāvilostā, ieeja no 22.00, "Wonderlandlv" Kalna ielā 43.

Jau 2018. gada oktobrī izstāde “Klang” ar tās pavadošajiem koncertiem ceļos uz Lincu Austrijā. Ieeja koncertos un izstādē bez maksas. Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija, PXB.LV, "Wonderfood".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti