Kultūras ziņas

Top tehno operas iestudējums "Spazio Bar"

Kultūras ziņas

Miris Dmitrijs Hvorostovskis

Klajā nāk grāmata par Johanu Heinrihu Baumani

Klajā nāk grāmata par Johanu Heinrihu Baumani

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Johans Heinrihs Baumanis ir viens no zināmākajiem gleznotājiem Latvijas mākslas vēsturē. Līdz šim nav bijuši apjomīgi pētījumi ne par Baumani, ne mākslu Latvijas teritorijā pirms vairāk nekā 200 gadiem. Šajās dienās pie lasītājiem nonāk mākslas vēsturnieces Edvardas Šmites un literatūrzinātnieka Paula Daijas kopdarbs, ar kuru šīs nepilnības tiek labotas. Grāmatas atvēršana notiek laikā, kad Edvarda Šmite svin apaļu jubileju.

Mākslas vēsturniece Edvarda Šmite savu 80. jubileju atzīmē ar grāmatas atvēršanas svētkiem. Ir tapis kārtējais fundamentālais darbs par mūsu glezniecības klasiķi. Šoreiz par Latvijā zināmāko 18. gadsimta sākuma animālistu Johanu Heinrihu Baumani un viņa gleznām – dzīvniekiem, dabu, kā arī populārāko tā laika muižnieku nodarbi – medībām.

Dzīves laikā Baumanis esot uzgleznojis aptuveni 1800 darbus. No tiem Latvijā varētu būt kādi piecdesmit. Un arī ne visi sākotnējā izskatā. Kā, piemēram, Nacionālajā mākslas muzejā izstādītais Rīgas vīna tirgotāja Nestora portrets.

Blakus glezniecībai grāmata būs ieskats arī 18. gadsimta beigu un 19. gadsimta sākuma sabiedrībā. Turklāt Edvardai Šmitei šajā un citās grāmatās vienmēr ir bijis svarīgi iezīmēt to, kā ir veidojusies mākslinieka personība.

Grāmatas “Johans Heinrihs Baumanis” atvēršanas svētki un jubilāres godināšana Latvijas Nacionālā mākslas muzejā notiks 23.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti