Kultūras ziņas

Mārai Ķimelei - 70

Kultūras ziņas

Nacionālajā teātrī Ziemassvētki kristīgā un jautrā garā

Grāmata par Rīgas porcelāna vēsturi

Klajā nācis Porcelāna muzeja izdevums par sīkplastikas vēsturi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejs izdevis grāmatu „Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50.–90. gadi".

Grāmatā apkopota šobrīd pilnīgākā informācija par savulaik populārajām un iemīļotajām Rīgā ražotajām porcelāna figūriņām. Bagātīgi ilustrētais izdevums latviešu, krievu un angļu valodā domāts ikvienam, kuru saista rotaļīgā un asprātīgā, naivā un elegantā, bet vienmēr neviltoti sirsnīgā sīkplastikas tēlu pasaule.

Rīgas Porcelāna muzejs kopš 2001.gada ir nozīmīgākais Rīgā ražotā porcelāna mantojuma glabātājs. Tā kolekciju un ekspozīciju veido trauki, sīkplastikas figūriņas un oriģināli mākslas darbi no 19. gs. otrās puses, kad Rīgā sāka darboties Kuzņecova un Jesena fabrikas, līdz mūsdienām. Īpaša vieta muzeja krājumā ir pēc Otrā pasaules kara tapušajiem Rīgas porcelāna rūpnīcas ražojumiem, un tā valdzinošākajai daļai – figūriņām – kurai veltīts muzeja pirmais apjomīgais izdevums – grāmata „Rīgas porcelāns. Sīkplastika. 20. gadsimta 50.–90. gadi".

Grāmata atspoguļo muzejā notiekošo zinātnisko darbu, iepazīstinot ar porcelāna sīkplastikas žanra specifiku, vēsturisko attīstību un tradīcijām Latvijā. Līdztekus desmit nozīmīgāko Rīgas porcelāna ražotnēs strādājušo mākslinieku biogrāfijām un viņu spilgtāko darbu krāsainām ilustrācijām, sniegtas īsas ziņas par vairāk nekā 350 darbiem, kas glabājas muzeja krājumā, un aptver visu plašo Rīgā ražoto sīkplastikas figūriņu klāstu: dzīvniekus, tautumeitas un tautudēlus, grāmatu turētājus, garšvielu trauciņus, suvenīrus un citus dekoratīvus priekšmetus, kas savā dažādībā liecina par gaumes un stilu maiņām 20. gadsimta laikā un mūsu meistaru izdomas bagātību un prasmīgajām rokām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti