Kultūras ziņas

Viesturs Kairišs iestudējis "Pēru Gintu"

Kultūras ziņas

Bilingvālais grāmatžurnāls un rotas

Starp Austrumiem un Rietumiem

Kirilam Panteļejevam izstāde «Es esmu Viņš» galerijā «Māksla XO»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kā mūsdienu mākslas valodā atspoguļot Rietumu un Austrumu sabiedrības kultūru, tradīciju un atšķirīgā dzīvesveida krustpunktus un pasaules uztveres telpu? Mākslinieks Kirils Panteļejevs pacenties to izdarīt, un rezultāts apskatāms galerijā “Māksla XO” personālizstādē “Es esmu Viņš”.

Austrumi – Rietumi… Kultūru paralēles un sadursme… Trauksmainais rietumnieks, kurš laika trūkuma, materiālo vērtību un informācijas gūzmas dēļ plēšas pušu, un pašnāvnieks spridzinātājs, kurš kā flīžu mozaīkas gabaliņi lido pa gaisu… Tēlnieks un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors  Kirils Panteļejevs galerijā “Māksla XO” sarīkojis personālizstādi “Es esmu Viņš”.

Ar Austrumiem māksliniekam saistās bērnības atmiņas. Divus gadus dzīvojot Alžīrijā kopā ar ģimeni, kad tēvs kā vieslektors augstskolā arābu jauniešiem mācīja inženierzinātnes, viens no video atspoguļo rituālu jēra kaušanu ramadāna laikā, ko tēvs nejauši nofotografējis.

Pa visu galeriju "Māksla XO" izstieptā silikona cilvēka tēls atspoguļo rietumniecisko attieksmi pret cilvēka ķermeni – no glorifikācijas antīkajā pasaulē un renesansē līdz viduslaiku inkvizīcijas nežēlībai un kaila ķermeņa devalvācijai mūsdienās -, bet Alžīras karoga krāsās izvēlētā dekoratīvā flīžu instalācija patiesībā attēlo pašnāvnieka spridzinātāja tēlu, kas pa gabaliņiem aizlido pa gaisu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti