Kultūras ziņas

Sākas radošuma nedēļa "radi!2015"

Kultūras ziņas

J. Strazdiņš dziedās pasaulslavenajā "The Real Group"

Malmes modernās mākslas muzeja izstāde Rīgā

«Kim?» skatāma Malmes modernās mākslas muzeja izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centra "Kim?" izstāžu zālē rindojas daudzi jo daudzi ārvalstu un pašmāju mākslinieku darbi - video, fotogrāfijas, filmas, vides objekti un instalācijas, grāmatas un skaņu mākslas darbi. Izstāde "Sabiedrība darbībā - versija 2. Pēc Moderna izstādes 2014" veidota sadarbībā ar Modernās mākslas muzeju Malmē, Zviedrijā, kur arī pirmoreiz eksponēta.

Rīgā izstāde "Sabiedrība darbībā - versija 2. Pēc Moderna izstādes 2014" ir transformējusies - tā iekļauj robežas ārpus Zviedrijas, mūsdienu mākslinieku darbus no Baltijas reģioniem.

Uz Rīgu atvesti 27 mākslas darbi, kuros vizuāli daudzveidīgā manierē jūtama gan refleksija, gan komentāri par sirmo Rīgu. Apmeklētājiem pēc ikdienas gaitām ir iespēja uzelpot un sakopot domas vai nu kino seansā, vai arī spēlējot kādu interaktīvu valodas spēli.

"Valodas spēlēs šeit dažādas. Tas tāds darbs, kur var pasēdēt, paskatīties un atrast šo saikni starp angļu valodu, zviedru valodu, bet varbūt arī kaut kas ir no latviešu valodas," stāsta izstādes kuratore Maija Rudovska.

Kā liecina nosaukums "Sabiedrība darbībā", izstādes rīkotāji vēlējušies uzsvērt dažādus mūsdienu pilsētas laiktelpas aspektus. Īpaši iedvesmo kāds mākslas darbs, kurā vienā plūdumā apvienots 1960.gadā filmēts arhīva materiāls un mūsdienu videomākslinieka veikums.

"Šis ir ļoti interesants darbs ar nosaukumu "Eiropa". Principā tas kustas, tāpēc, ka ir uz ritentiņiem, tas saplok un izplešas, pats par sevi telpā ieņem kaut kādu kustību, un te ir tā atsauce uz Eiropu, kas arī kustas," skaidro Maija Rudovska.

Vairumā darbu nolasāms mūslaiku mākslā iecienītais reālisms un sociālpolitiskais konteksts. Katrs autors to savij ar savu individuālo pieredzi, piemēram, saskarsmi ar ikdienas dzīves birokrātiju un tās radītajiem ierobežojumiem.

"Uz papīra vairāku slāņu veidotas gleznas ar nosaukumu "Starptautiskais papīrs" - to ir veidojusi somu māksliniece Maija Lūtonena, viņa šos darbus A0 formātā saloka līdz A4 formātam, nosūta izstāžu zālei, kur tie tiks izstādīti. Tiem obligāti jāiet pa pastu," uzsver Maija Rudovska.

Izstādē var aplūkot arī vairākus latviešu darbus - duetā šai izstādei apvienojušies mākslinieki Miks Mitrēvics un Kristīne Kursiša. Laikmetīgās mākslas panorāmā reljefi kontrastē fotogrāfes Zentas Dzividzinskas līdz šim reti izstādītie vēsturiski intriģējošie darbi no "Rīgas pantomīmas" laikiem.

Jautāta, kas ir kopīgais, kas vieno visus šos mākslinieku darbus, izstādes kuratore Maija Rudovska saka: "Es domāju, ka kopīgais vārds, kas vieno izstādi jeb mākslinieku darbus, ir "darbībā" jeb "darbība", kas ir no angļu nosaukuma "act" jeb "acting"."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti