Kultūras ziņas

Kādus amatierkolektīvus finansēs Rīgas dome?

Kultūras ziņas

Liepājā šausmu stāsti latviešu gaumē

Mākslinieku pāru izstāžu cikls KIM? galerijā

«kim?» galerijā skatāms latviešu-lietuviešu jauno mākslinieku pāru izstāžu cikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centra "kim?" izstāžu zālē atklātas divas ļoti atšķirīgas izstādes - pašmāju mākslinieku Kristas un Reiņa Dzudzilo izstāde "Kas ir mīlestība?", kā arī lietuviešu mākslinieku tandēma Ugniusa Gelgudas un Neringas Černauskaites izstāde "Lost Heritage", kas latviešu valodā nozīmē "Zaudētais mantojums".

Laikmetīgās mākslas centra nosaukuma "kim?" trīs burtu salikums un jautājuma zīmes atšifrējums ir "kas ir māksla?". Šoreiz izstādes autori Reinis un Krista Dzudzilo ir piemeklējuši "m" burtam citu atšifrējumu, uzdodot jautājumu "kas ir mīlestība?".

Latviešu un lietuviešu jauno mākslinieku izstādes iedzīvojušās abos galerijas stāvos. Katra atšķirīga ne tikai ar kraso apgaismojuma nomaiņu starp telpām, bet arī ar aktuālajām tēmām, kas skar katru no gados jaunajiem autoriem.

Pirmo stāvu ieņēmuši lietuvieši Ugnius Gelguda un Neringa Černauskaite, kuri savu sadarbību uzsāka pirms trim gadiem  un šobrīd ir izveidojuši zīmolu "Pakui Hardware". Abi mākslinieki dzīvo gan kaimiņvalsts galvaspilsētā Viļņā, gan mākslinieku metropolē Ņujorkā.

Pāris interesējas par plaisu starp iztēli, tagadni un nākotni. Iztēles un realitātes tuvuma atspoguļojums paredz noteiktu materiālu vai vielu izmantojumu un to kombinācijas, piemēram, mākslīgajā zālājā novietotie cilvēka ķermeņa daļām līdzīgie silikona objekti. Autori mudina palūkoties uz tagadni un nākotni, kurā dominējošās ir cilvēka attiecības ar tehnoloģiju un dabu.

"Pirmais novērtējums, ko šodien dzirdējām - atnāca kāda sieviete un teica: "Tas vienlaicīgi ir skaisti un baisi." Domāju, ka tā arī ir tā sajūta, ko vēlamies, lai cilvēki paņem līdzi. Tā ir tā sajūta, kas mums ir - tik aizraujoša, bet vienlaikus arī baisa," saka lietuviešu mākslinieki.

Galerijas augšstāvā apskatāma Kristas un Reiņa Dzudzilo izstāde "kas ir mīlestība?". Mākslinieki, kuri ir kopā arī dzīvē, profesionāli kopā darbojas vizuālajā mākslā un teātra jomā. Reinis ir godalgots scenogrāfs, Krista - vizuālā noformējuma un kostīmu māksliniece.

Savus darbus viņi pozicionē trijās daļās, domraksta formā: ievadā ir dzimšana, iztirzājumā - nāve, nobeigums pielīdzināts mūžībai. Autori uzsver, ka mīlestība ir augstāk par mākslu.

"Apzināšanās, ka tu nomirsi, ir kaut kas skaists. Tas ir briesmīgi, bet tas viss ir vērsts mīlestībā. Tas nav vērsts nāvē. Mūžībā," teic Krista Dzudzilo.

"Pēc nāves seko mūžība. Manuprāt, tas ir atrisinājums. Tā nāve, lai cik tā skaudra būtu, bet pēc tās seko mūžība," papildina Reinis Dzudzilo.

Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Ojārs Pētersons mākslinieku pāri pazīst jau vairākus gadus. Krista Dzudzilo ir sēdējusi arī akadēmijas solā Pētersona kunga lekcijās, un viņš uzsver, ka mākslinieces stiprā puse ir spēja pierādīt sevi dažādos mākslas virzienos, piemēram, gleznošanā, vizuālo instalāciju izveidē un teātra scenogrāfijā.

"Viņi ir ļoti nopietni. Es pat teiktu tā, ka ne katrs režisors iztur ar viņiem kopā strādāt teātrī, jo tas prasīgums un tā nopietnība ir ļoti labā līmenī. Un viņi ir ļoti jauni," norāda Ojārs Pētersons.

Abas izstādes "kim?" laikmetīgās mākslas centrā skatāmas līdz 22.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti