Kultūras ziņas

Kaņepes kultūras centram – 6

Kultūras ziņas

Sākas radošās darbības nedēļa "radi! 2018"

Laikmetīgā māksla Latvijas simtgadei

«Kim?» atklāj divas izstādes par Austrumu un Rietumu kompleksajām saiknēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Laikmetīgās mākslas centrs ''Kim?'' 20. aprīlī atklāj divas jaunas izstādes, kas šoreiz norisināsies divās dažādās lokācijās - starptautiska grupas izstāde “Orient” un Dafnas Maimonas personālizstāde “Ģimenes bizness: strāvas pārrāvums”, informē "Kim?" pārstāve Renāte Prancāne.

“Ģimenes bizness: strāvas pārrāvums” ir somu-ebreju mākslinieces Dafnas Maimonas pirmā personālizstāde Baltijas valstīs,  tā skatāma Sporta ielā 2k–1. Iedvesmu izstādei un performanču sērijai sniegusi mākslinieces autobiogrāfiskā un mikrovēsturiskā izpēte par viņas ģimenei piederošo uzņēmumu – Somijas pirmo kebabu un falafelu restorānu “Austrumu ekspresis”, ko mākslinieces tēvs, pēc tautības ebrejs, atvēra 1985. gadā un kas bija pirmais Austrumu virtuves restorāns Helsinkos.

Rīgā māksliniece radījusi īpaši "Kim?" pielāgotu performances telpu – restorānu “Austrumu ekspresis”, kurā būs klausāmi vietējo performanču mākslinieku izpildīti stāsti un atmiņas par sieviešu lomu ģimenēs un varas dinamiku. Izstādes norises laikā vairāki performances mākslinieki - restorāna darbinieki - pārņems uzņēmējdarbību savās rokās. Māksliniece Dafna Maimona uzsver: “Ar šo dumpiniecisko un rotaļīgo darbību mēs no jauna iztēlojamies un izspēlējam sieviešu pagātni atbrīvojošos veidos, kas liek noprast: drīz vien varas dinamika mainīsies.”

Izstāde “Orient” (Tallinas ielā 6) ir starptautiska grupas izstāde, kuras kurators ir Mihals Novotnijs, kurš vada Laikmetīgās mākslas centru "FUTURA" Prāgā. Viņš norāda, ka izstāde ir refleksija par Austrumeiropas identitāti. “Šī neskaidri definētā reģiona vienojošais aspekts ir nespēja atrast savu identitāti,” uzsver Novotnijs. Varbūt tieši šis slēptais mazvērtības komplekss ir par iemeslu Austrumeiropā nesen novērotajam nacionālisma vilnim un nedemokrātiskajām tendencēm?

Izstāde mudina aizdomāties par to, vai tad, ja Austrumeiropa pieņemtu savu nespēju izveidot un uzturēt reģiona identitāti, šis mīnuss varētu kļūt par plusu. Izstādē piedalās teju 50 starptautiski mākslinieki, kuru vidū ir Pāvels Braila, Atis Jākobsons, Jirži Kovanda, Pjotrs Lakomijs, Davids Maļkovics, Viktors Timofejevs un citi. Izstāde tiek organizēta Eiropas projekta “Trauma un atdzimšana” ietvaros sadarbībā ar mākslas centru BOZAR Briselē un laikmetīgās mākslas centru "Bunkier Sztuki'' Krakovā.

Projekts pievēršas Austrumeiropas un Rietumeiropas kultūras saiknēm un piedāvā rosinošu platformu, kas ļauj no jauna aplūkot kopīgo pagātni, mainīt šodienas uztveri un iztēloties jauna veida kultūras dialogu.

"Kim?" programmas direktors Valentīns Klimašausks saka: “"Kim?" ļoti priecājas papildināt Latvijas simtgades svinības ar ambiciozām starptautiskām izstādēm, kas atklāj kompleksās vēsturiskās saiknes starp Austrumiem un Rietumiem. Maimonas personālizstāde atceļojusi no Helsinkiem, Rīgā piedāvājot apmeklētājiem performances ar vietējo iedzīvotāju dalību un stāstiem. Turpretim izstāde “Orient”, kas ir vairāku ietekmīgu Eiropas mākslas institūciju, tostarp "Kim?", kopprojekta rezultāts, pēc norises Rīgā ceļos uz mākslas centru BOZAR Briselē un ''Bunkier Sztuki'' Krakovā un papildinās simtgades programmu ārvalstīs.”

Abas izstādes notiek Latvijas simtgades programmas ietvaros. Kopumā simtgades programmas ietvaros "Kim?" Laikmetīgās mākslas centrs 2018. gadā īsteno četrus apjomīgus izstāžu projektus, kas sākās Helsinkos, turpināsies Parīzē un apceļos visas Baltijas valstu galvaspilsētas.

Izstādes būs skatāmas līdz 20. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti