Kultūras rondo

Mārtiņš Brauns: Ja varu cilvēkiem iedot pozitīvo emociju, tas ir visgalvenākais

Kultūras rondo

Izstāde "Radītprieks" apvieno tradīcijas, meistaru zināšanas un radošumu

Jaunās mākslinieces Kerijas Arnes izstāde "Traģisks pārpratums" galerijā "Low"

Kerija Arne izstādē «Traģisks pārpratums» atspoguļo romantiskus pārpratumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Galerijā “Low” atklāta jaunās mākslinieces Kerijas Arnes izstāde „Traģisks pārpratums”. Tās galvenais varonis – Ceriņa kungs īsziņā atzīstas jūtās savai izredzētajai. Kamēr viņš gaida atbildes signālu, Ceriņš steidz izplānot kopīgu nākotni. Diemžēl atbilde nobeidz gan Ceriņu, gan komiksu par šo traģisko situāciju.

“Tie ir dažādi romantiski pārdzīvojumi un pārpratumi, kas apvienoti tēlā ''Ceriņš''. Tā ir pašas pieredze, kas atspoguļojas Ceriņā. Uz ceriņu kā augu nav atsauces. Drīzāk tas ir atvasināts no vārda cerēt, cerēt uz izredzētā atzinību,” par izstādes ieceri Latvijas Radio stāsta Kerija Arne.

Ceriņa kungs izstādē dzīvo dažādas dzīves - gan kā telpiska figūra, kura, gluži kā bildinot, tur plaukstā konservētu ananasu šķēlītes, gan kā komiksa varonis, gan animācijas tēls.

Askētiskajā galerijas “Low” zālē uz vienas no palodzēm sabērti, salipināti miniatūri cilvēciņi, kuri ar savu dažādību un vienlaikus līdzīgumu veido komentāru par sabiedrību kā apjukušu un pēc laimes izsalkušu ķiņķēziņu kopumu.

Māksliniecei Kerijai Arnei rudenī sāksies pēdējais kurss Latvijas Mākslas akadēmijas programmā “Kustība, attēls, skaņa”, un viņa līdz ar saviem kursabiedriem būs pirmā, kas pabeigs šo programmu.

Arne stāsta, kā mācījusies Cēsu Mākslas skolā, tad vēlējusies apgūt grafiku, bet tad atvērta jaunā nodaļa Mākslas akadēmijā.

“Pirms tam jau man bija liela interese par animāciju, taisīju klipus savam priekam, kur apvienojās grafika un animācija. Priecājos, ka būs iespēja apvienot ilustrāciju un kustību, kas bija lielas tā brīža intereses, kas attīstījušās,” atklāj Arne.

Komentējot naivisma klātbūtni savos darbos, Arne atzīst, ka tas visprecīzāk var atspoguļot absurdu un to, kā Ceriņš uzlūko kaut kādas mīlestības jūtas.

“Man patīk doma par stopkadru materializāciju, ka ir tēls, kas izveidots telpiski, kurš ir izvilkums no animācijas vai komiksa,” bilst Arne.

Kerijas Arnes pasniedzēji Ojārs Pētersons un Maija Kurševa strādā pie tā, lai jaunie mākslinieki varētu izmēģināt roku dažādos medijos, vienlaikus uzmanīgi vērojot un analizējot to savstarpējo mijiedarbību un pārklāšanos.

“Labākais ir tas, ka visos viņas darbos ir nepiespiesta, neuzbāzīga asprātība, ko var arī nepamanīt; ja iedziļinās, ir gan ironija, asprātība. Savs stila rokraksts,” Latvijas Radio vērtē profesors Ojārs Pētersons un atzīst, ka Kerija Arne ir viena no spējīgākajām studentēm, kuras sniegumā ir vērojama stabilitāte.

Ceriņa kunga cerības un to iznākums galerijā “Low” skatāms līdz 3. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti