Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Latvijas Nacionālās operas un baleta sezonas jaunumi

Keramiķu tandēms Talsos izveido "nestabilu" izstādi

Keramiķu tandēms Talsos izveido «nestabilu» izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Talsu keramiķi Nauris Galviņš un Diāna Dzelme ir tandēms, kas jau vairāk nekā 15 gadus ikdienā veido funkcionālus traukus. Šogad viņi spēruši sānsoli un izveidojuši izstādi. Lai gan arī tajā redzami trauki, tie šoreiz ir otršķirīgi, jo galvenais uzsvars likts uz konceptu – nestabilitāte. Turklāt burtiskā nozīmē, jo izstāde jābauda prātīgi, lai trauki nesaplīstu.

Pasaules notikumi ikdienu šobrīd padara nestabilu. Un varbūt tā arī jābūt, jo tik daudz ideju un radošuma attīstās tieši sarežģītos apstākļos – tā atzīst Talsu keramiķi. Nestabilitāte ir viņu jaunākās izstādes koncepts, tāpēc Talsu novada muzeja izstāžu zālē nav apskatāmi lielas formas darbi.

"Izstādē ir mazi darbi, kas apzīmē to sadrumstalotību, nedrošību, trauslumu, ko mēs izjūtam ikdienā, un mēs jau arī ar Nauri nevaram izbēgt no tām sajūtām. Lai arī mums reizēm liekas, ka mēs paslēpjamies savā darbnīcā, savā cellē un cenšamies atvairīt visu to negatīvo, kas nāk, bet nevar jau – tu dzīvo realitātē," stāsta keramiķe Diāna Dzelme.

Kad izstādes iekārtošana bija pabeigta, mākslinieki secināja, ka nejauši sanācis izkārtot pasaules karti – gluži kā šobrīd ikdienā, Ukraina atrodas telpas centrā, citviet jūtama Skandināvijas vai Amerikas noskaņa un pat mini Vatikāns.

Talsu novada muzeja galvenā speciāliste mākslas jautājumos Guna Millersone uzsver: "Es ceru, ka skatītāji, kas nāks un skatīsies, sajutīs to mūsdienu laiku, kuru tu vari, izrādās, ar it kā parastiem keramikas veidojumiem salikt kopā ar šīm lietām, ko viņi te ir atvilkuši."

Talsu keramiķu biedrība "Ciparnīca" ļoti pārdomāti un oriģināli apdzīvo telpu, darbus saliekot uz dažādiem materiāliem, sākot no latvāņiem līdz vecās mājās, būvlaukumos un metāllūžņu nodošanas punktos atrastiem materiāliem. Turklāt tie izvietoti izaicinoši nestabili. "Nav pielīmēti. Tas nozīmē, ka izstāde ir īstenībā ļoti uzmanīgi jāskatās. Jā, te var kaut ko nogāzt," atzīmē keramiķis Nauris Galviņš.

Izstādē redzamie darbi apdedzināti ekskluzīvā Anagamas ceplī, ko dedzina vien reizi gadā, un tieši uguns traukiem piešķir teiksmaino un māksliniecisko būtību. Tiem, kuri skaita gadus, šī ir arī "Ciparnīcas Tals’ keramik’" jubileja, kuru pandēmijas dēļ neizdevās nosvinēt.

"Ja es būtu viena, es īstenībā ar keramiku nenodarbotos. Tādēļ vien, ka tas fiziski ir diezgan smagi. Mēs viens otru iedrošinām un fiziski atbalstām," teic Diāna Dzelme. Un Nauris Galviņš piekrīt: "Brīžos, kad tu varbūt šaubies vai arī, kad esi par kaut ko nenormāli pārliecināts, tad tas otrs tevi vai nu atbalsta vai pasaka – nē, ka tas ir galīgi nepareizi."

Izstāde ar nosaukumu "Nestabilitāte. Tas nevar būt!" Talsu novada muzejā būs apskatāma līdz 10. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti