Kultūras ziņas

Gaismas pilij gada jubileja

Kultūras ziņas

"Prāta vētras" koncertu aizkulises

Keramikas simpozijā top jauni darbi

Keramikas simpozijā Daugavpilī piedalās pasaules līmeņa mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, 3. Starptautiskajā keramikas mākslas simpozijā 17 mākslinieki no vairākām pasaules valstīm jau otro nedēļu liek mālam un citiem materiāliem atdzīvoties. Dalībnieki iedvesmoti stāsta, ka simpozijs viņiem ir kā ideju siltumnīca un universitāte, kur blīvi un piesātināti sajust pasaules plašumu un izbaudīt domas lidojumu. Savukārt organizētāji ir īpaši gandarīti, ka šogad simpozijs piesaistījis pasaules līmeņa māksliniekus.

Starptautiskā keramikas simpozija dalībnieki pārstāv ļoti dažādas valstis un skolas. Strādājot līdzās Marka Rotko mākslas centra keramikas laboratorijā, viņi gūst vērtīgu pieredzes apmaiņu gan tehniskos, gan arī radošos jautājumos.

"Te ir atbraukušas tiešām zvaigznes," uzsver simpozija organizatore, keramiķe un gleznotāja Una Gura. "Tas, ko tu redzi kādā ārzemju failā un vienkārši ģībsti, tagad ir blakām. Viņiem darbi ir daudz pārdomātāki tādā ziņā, ka lauž formu. Viņš izveido formu un lauž to ar krāsu.  Ir ļoti daudz ģeometrijas, ļoti daudz filozofijas un ļoti daudz tehnisku sīkumu."

Šis ir viens no retajiem simpozijiem, kurā piedalās izcilā latviešu keramiķe Izabella Krolle. Šo vidi viņa salīdzina ar universitāti, kur uzrunā un pārsteidz domas plašums, ko katrs mākslinieks praktizē savā daiļradē.

"Keramiķi ir īsti mākslinieki. Viņi apvieno gan formu, gan krāsu, gan arī filozofiju," saka Krolle. "Citu tautu keramika apaugļo domu. Tev domāšana aiziet daudz dziļākā plāksnē."

Savukārt keramiķe no Izraēlas Simha Evena–Čena stāsta, ka piedalīšanās simpozijā "ir izaicinoši un arī stimulējoši".

"Tu nestrādā savā vietā, savā komforta zonā, un tev jābūt radošākam," skaidro māksliniece. "Aprīlī man būs personālizstāde Vācijā. Šeit man ir iespēja apstrādāt savas idejas un pārliecināties vai tās strādā. Neesmu māla cienītāja, man patīk kaila virsma. Tas bija izaicinājums strādāt ar vietējo mālu un pielietot to manu formu radīšanā."

No 80 pieteikumiem tika atlasīti labākie mākslinieki. Viņi ir augsta līmeņi profesionāļi, kuri var strādāt ar dažādiem materiāliem, kā arī eksperimentos pārbaudīt atšķirīgas dedzināšanas tehnikas. Šogad simpozija tiks noslēgts ar uguns skulptūru, kas veltīta kara tēmai.

"Karš vienmēr ir pastāvējis, ir un būs. Tas ir kā rēgs," saka mākslinieks no Ukrainas Andrejs Sobjaņins. "Tā uzdevums ir posts. Tāpēc man gribas, lai tā ir betona deviņu stāvu ēka, kas ir izpostīta brīdi pēc sprādziena. Te bija un dzīvoja cilvēki, bet tagad tas vairs nav iespējams."

Keramika ir uguns māksla, kur izšķiroša loma ir temperatūrai. Tāpēc vēl ir pāragri spriest par radītajiem mākslas darbiem, pirms tie nav nonākuši karstajā liesmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti