Kultūras rondo

Šogad pirmo reizi atzīmēs Latgales kongresa dienu

Kultūras rondo

Dejas dienā aicina uz radošām darbnīcām, izrādēm un bezmaksas deju meistarklasēm

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs svin pirmo desmitgadi ar Katrīnas Neiburgas izstādi "Mati"

Katrīna Neiburga izstādē «Mati» pēta friziera darbu un uzklausa stāstus par matiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kim? laikmetīgās mākslas centrs savu desmitgadi sagaida ar Katrīnas Neiburgas izstādi "Mati”.

“Sākās viss ar to, ka griežu savai ģimenei matus – dēliem, vīram, arī vairākiem draugiem. Gribēju pamācīties un nokļuvu pie sev pazīstama friziera Pēra. Mācīšanās man īsti nesanāca, jo bijām pārāk draudzīgi, toties uzzināju daudz stāstu. Sāku nojaust friziera profesijas specifiku, kas man likās ārkārtīgi interesanta,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” par izstādi stāsta Katrīna Neiburga.

“Virgin hair”, mīlas lokas, matu virves, jaundzimušo mati, mirušo šķipsnas, matu tirgus, plikpauri, izkritušie mati, matu sāpes, “bad hair days”, mati ēdienā, parūkas, matu fetišs, miruši mati, matu ilgviļņi. Saņemti, sapīti, atglausti, saķemmēti, aplūzuši, saslaucīti, izspūruši mati. Sausi, krāsoti, taukaini, mirdzoši. Blondi mati, melni mati. Un tad ir frizieri. Frizieri trendīgos salonos, frizieri dzīvokļos, frizieri mazpilsētu frizētavās un tirgus paviljonos. Frizieri virtuvēs, frizieri zem klajas debess un frizieri bāros.

“Tā kā savā ziņā esmu antropologs-mākslinieks, kuram patīk pētīt un satikties ar cilvēkiem un kaut kādā veidā iejusties viņu profesijā un dzīvē, es sapratu, ka tas mani noteikti uzrunā,” atzīst Neiburga.

Sākumā bijusi iecere veidot filmu, bet viss ir rezultējies ar pamatīgu izstādi kim? visās četrās laikmetīgā mākslas centra telpas, katrā veidojot citu atmosfēru.

“Ir Brīnumu kabinets, kur ir lietas, ko esmu atradusi braukājot pie frizieriem. Piemēram, uzzināju, ka ir pastiža darbi – darbi no matiem. Tādu sfēru nezināju. Ka arī mūsdienās tas būtu aktuāli un cilvēki taisa lietas no matiem, nezināju. Izrādās, ir matu cepures, ragi, ziedi, gleznas. Tās varēs aplūkot, tā ir viena telpa,” skaidro māksliniece.

Neiburga vairāku mēnešu garumā viesojās pie dažādiem frizieriem, sarunājās ar viņiem. Paralēli viņi veidoja māksliniecei frizūras.

“Tad ir telpa, kur antropoloģiskā pētniecība, mans ceļš, kā braukāju pa frizētavām, satikos ar frizieriem, runājāmies par dažādām tēmām, kas saistītas ar matiem, viņu profesiju, emocionālo, ezotērisko, psiholoģisko aspektu,” bilst Neiburga.

Māksliniece atklāj, ka ļāvusi frizieriem darīt, ko viņi vēlas, vienīgi nav neļāvusi krāsot un griezt, citādi citiem frizieriem nebūtu materiāla.

“Materiālu turēju uz galvas, tas tika pamatīgi sabojāts, jo visu laiku dedzināja locīja, krāmēja, sukāja,” turpina Neiburga.

Pētot materiālus par matiem, viņa arī atklājusi daudz fascinējošu stāstu un notikumu, kas saistīti ar matiem, piemēram, par manu importu un eksportu, ka indiešu mati ir populāra eksporta prece, ka eksportē arī slāvu matus un tie ir dārgāki.

Katrīnas Neiburgas personālizstāde “Mati” kim? laikmetīgās mākslas centrā būs aplūkojama līdz 9. jūnijam.

Jau maijā Neiburga kopā ar māksliniekiem Andri Eglīti un Jāni Noviku dosies uz Berlīni, kur viedos jaunu kopdarbu – instalāciju "Rotaļu laukums" (savas mirstības apzināšanai) – blakus Aleksandra laukumam vecas baznīcas drupās. To varēs aplūkot līdz pat oktobrim un vasarā tur norisināsies dažādi pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti