Kultūras ziņas

Septiņi kino stāsti par Latviju

Kultūras ziņas

Daces Rukšānes "Mīlasstāsti"

Kaspara Zariņa mākslas "Tiešraide"

Kaspara Zariņa mākslas «Tiešraide» galerijā «Daugava»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mākslinieks Kaspars Zariņš radījis pats savu "Tiešraidi", kas mākslas valodā palīdz nolasīt dabas vēstījumu saskaņā ar dvēseles stāvokli un uztveres jūtīgumu. Galerijā "Daugava" trešdien, 4.novembrī, atklāta Kaspara Zariņa personālizstāde "Tiešraide".

"Glezniecība dotajā mirklī pārdzīvo savu attīstības lēcienu tajā ziņā, ka mainījies skatu punkts, ko vispār cilvēks grib redzēt mākslā, kas vispār mainās ik pa desmit, piecpadsmit gadiem. Eļļas glezniecība, ko es lietoju, ar to es vēlējos, lai tā kā viela kļūst par informācijas nesēju un tiešraidītāju," saka Kaspars Zariņš.

Mākslas darbs kā visas pasaules garīgās informācijas tiešraidījums - dzīvojot Vecāķos un bieži pastaigājoties gar jūras krastu, gleznotājs un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Kaspars Zariņš jau sen dabu uztver kā vislabāko iedvesmas avotu, atzīstot - mākslinieka visgrūtākais uzdevums ir tiešā veidā pastāstīt par dabu.

Šoreiz ideja izstādei "Tiešraide" radusies lasot jūras gliemenes jeb pērlenes, gleznās simboliski tās pārvēršot domas un informācijas nesējos. "Gleznai, tāpat kā cilvēkam, ir divas daļas - viena ir ķermeniskā, otra - dvēseliskā, un īsts mākslas darbs atšķiras ar to, ka tajā ir šīs abas daļas, bet sliktajos ir tikai viena. Izstādē es vēlējos uzgleznot gleznas pa pāriem, divi tāpēc, ja esat ievērojuši, ka viss dzīvē vairāk vai mazāk atkārtojas," stāsta mākslinieks.

Kaspara Zariņa darbi netop vienā piegājienā, viņam patīkot daudzslāņu gleznojums gluži kā romāns ar daudzām nodaļām: "Sliktākais ir sekot akli modei, pareizāk ir sekot savai sirdij un tam, kā tu redzi savu laikmetu, kā tu spēj tiešraidīt šajā gadījumā. Ar to arī mākslinieks atšķiras, ja viņš pašattīstās, jo svarīgākais mākslas izpausmes orgāns ir smadzenes. Ja viņš domā un spēj tiešraidīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam, tad to sauc par laikmetīgo mākslu nevis provokāciju, kas sastāv no politizētas vai pārāk socializētas, vai kādā citā veidā pašmērķīgi aktivizētas mākslas izpausmes. Es uzskatu, ka tomēr skaistais ir mākslas pamatā. Mēs visi gribam redzēt kaut ko neatkārtojamu."

Māksliniekam pēdējā laikā iepatikusies dzejnieka Josifa Brodska doma. "Mākslinieka dvēselē jāzina mazliet tas, ko zina Dievs. Es tam varu pilnībā piekrist, jo, lai varētu veikt dabas tiešraidi, tev ir jākļūst par vēja, gaismas, smilšu sastāvdaļu, jo galu beigās mēs visi pēc tam pārvēršamies par kaut kādu sastāvdaļu," pauž Kaspars Zariņš.

Kaspara Zariņa "Tiešraide" galerijā "Daugava" turpināsies mēnesi, bet Latvijas Mākslas akadēmijā vēl tikai nedēļu būs aplūkojama vērienīga visu Glezniecības katedras mācībspēku kopizstāde "Ko Tu dari". Kā vēstīts, šajā izstādē var vērot, salīdzināt un baudīt gan vecmeistara Imanta Vecozola, gan rektora Alekseja Naumova, gan Ievas Iltneres, Ivara Heinrihsona, Andra Eglīša, Andra Vītoliņa un arī visu trīs  Zariņu - Vijas, Kaspara un Kristapa - glezniecību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti