Kas notiek mūsdienu cilvēka prātā? Izstāde «Trauksmes vārti» RIXC galerijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vai mēs izmantojam digitālos medijus vai gluži otrādi – tie izmanto mūs? Šis ir viens no jautājumiem, ko uzdod multimediju mākslinieces Elzas Ozolas jaunā izstāde "Trauksmes vārti", skatāma RIXC galerijā. Izstādes centrā ir virtuālās realitātes darbs, kas vizuāli un skaniski ataino to, kas notiek mūsdienu cilvēka prātā un kā mēs sadzīvojam ar informācijas gūzmu, kas arvien intensīvāk pārpludina mūsu dzīvi.

Kas notiek mūsdienu cilvēka prātā? Izstāde «»Trauksmes vārti’’ RIXC galerijā
00:00 / 05:13
Lejuplādēt

Izstādē ieejot, skatītājs vispirms ar neapbruņotu aci redz video darbu, kas ataino dažādas ar neskaitāmām mantām pieblīvētas vides. Uzliekot virtuālās realitātes brilles, skatītājs jau var pats doties šajās vidēs iekšā, lai sajustu, kādas emocijas viņā šāda pārblīvēta vide rada, un lai izzinātu, vai ir iespējams arī ceļš ārā no tā visa.

Ar šo darbu Elzas Ozolas mērķis ir paspilgtināti vizualizēt to, kas notiek mūsdienu cilvēka prātā, kas ir tieši tikpat pieblīvēts kā viņas radītās virtuālās istabas.

Elza Ozola
Elza Ozola

Nosaukumu "Trauksmes vārti" autore devusi, jo trauksme ir daudzus šodien pavadoša sajūta, bet tā var būt arī pirmais solis, lai pārpildītais prāts sāktu atbrīvoties no liekā. Māksliniece skaidro: "Manā gadījumā šie "trauksmes vārti" ir tāda sajūta, kas mani ir pārņēmusi, katru dienu sastopoties ar milzīgu informācijas gūzmu gan reālajā, gan digitālajā pasaulē, kas ir visi sociālie tīkli, "TikTok". Tur ir ārkārtīgi daudz informācijas, un lielākā daļa no tās ir pilnīgi nevajadzīga. Un tad tas viss informācijas kopums, kas ir samalies, tā visa nekārtība arī raisa trauksmes sajūtu."

Ko lietas labā var darīt? Elza Ozola teic: "Es ieteiktu vairāk būt apzinātiem, cik daudz un kādu informāciju mēs patērējam ikdienā. Tāpat padomāt, no kā mēs cenšamies izbēgt vai ko mēs cenšamies iegūt, izmantojot šos digitālos medijus? Un vai mēs šos digitālos medijus izmantojam savā labā, vai tie – tieši otrādi – izmanto mūs? Kāda ir tā attiecība?

Jau reālajā pasaulē viss ir sarežģīti, un tad mēs liekam klāt vēl vienu kārtu ar informācijas gūzmu, kas tikai vēl vairāk visu sarežģī."

Izstādi "Trauksmes vārti" Elza Ozola dēvē simbolisku par mūsdienu cilvēka mentālās telpas atspoguļojumu.

Visas vides un neskaitāmie priekšmeti, kas redzami darbā, ir ņemti no reālās pasaules un ieskenēti ar gaismas un diapozona noteikšanas tehnoloģiju LIDAR.

Elza Ozola stāsta: "Šos objektus, kas ir šeit redzami, es ieguvu, ieskenējot reālas vides, savu paziņu mājas, ejot ciemos, un, tā teikt, uzprasoties ieskenēt viņu nekārtības. Lai es varētu labāk atainot to sajūtu, kas notiek manā galvā, kad es esmu pārāk stresaina, pārāk daudz informācijas atkal savākusies. Visi objekti ir ieskenēti, es esmu digitalizējusi realitāti un pēc tam manipulējusi ar šiem objektiem, izgriežot tos no oriģinālās vietas un pārkārtojot pilnīgi citā struktūrā. Tā kā šeit neatspoguļojas kāda konkrēta cilvēka nekārtība, bet drīzāk visas nekārtības kopā."

Elza Ozola. Trauksmes vārti, 2022.
Elza Ozola. Trauksmes vārti, 2022.

Uzliekot virtuālās realitātes brilles un darbojoties ar pulti, skatītājs var virtuāli izstaigāt Elzas Ozolas radīto pasauli un katram tā būs sava pieredze, bet autore ikvienam iesaka sava ceļojuma laikā pameklēt kaķus.

Tāpat pievērst uzmanību skaniskajam fonam. Māksliniece turpina: "Šajā darbā es ierakstīju skaņu gan no reālās, parastās skaņas, ko mēs dzirdam ikdienā, gan arī es izmantoju īpašu rīku, kas var sadzirdēt elektrību vai precīzāk – elektromagnētiskos laukus. Tā elektromagnētisko lauku ierakstīšana mani ļoti fascinēja, jo šīs skaņas mums ir visu laiku apkārt, bet mēs nevaram paši to sadzirdēt, jo mūsu ausīm tas nav sadzirdams un pat nojaušams."

Kā spēcīgu pieteikumu jaunās mākslinieces Elzas Ozolas izstādi raksturo pazīstamā jauno mediju un tehnoloģiju māksliniece un pētniece Rasa Šmite.

Izstādē jūtams pamatīga darba ieguldījums, arī saturiski darbs ir aktuāls un ļauj katram paraudzīties uz sevi it kā no malas. "Jā, te mēs varam katrs pie sevis padomāt un pafilozofēt, jo pēc pandēmijas kā nu kuram, bet daudziem dzīve ir atgriezusies skrejošā ritmā atpakaļ un šobrīd nākuši klāt vēl citi spēcīgi ārējie apstākļi. Tad kur mēs esam šobrīd?" izstādi komentē Rasa Šmite.

Multimediju mākslinieces Elzas Ozolas izstāde "Trauksmes vārti" galerijā RIXC apskatāma līdz 10. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti