Kas notiek Baltkrievijā? Rīgas Fotomēnesī gaidāmas iedzīvotāju un fotogrāfu sarunas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

11. un 14. jūnijā tiešsaistē Rīgas Fotomēneša “Facebook” lapā norisināsies divi pasākumi, kas veltīti notikumiem Baltkrievijā, informēja organizatori.

Abi pasākumi notiek saistībā ar objektu-izstādi "Pārmaiņu laukums", kas šobrīd skatāms Esplanādē. Tā ir transformatora būdiņas kopija, kuras oriģināls atrodas vienā no Minskas blokmāju iekšpagalmiem. Tās sienas rotā fotogrāfijas, kas dokumentē to, kā būdiņa pērn kļuva par nozīmīgu baltkrievu simbolu cīņai par savām tiesībām.

11. jūnijā pulksten 19.00 notiks saruna “Pārmaiņu laukums: liecinieku stāsti”, kurā Rīgā dzīvojošie baltkrievi dalīsies savā pieredzē par notikumiem Minskas Pārmaiņu laukumā un šobrīd Baltkrievijā notiekošo. Latvijā dzīvo vairāk nekā 40 baltkrievu bēgļi, daži no viņiem ir piekrituši izstāstīt savu stāstu par spīti joprojām valdošajām bailēm no Lukašenko režīma represijām nākotnē.

Savukārt 14. jūnijā pulksten 19.00 norisināsies diskusija “Spēle bez noteikumiem. Fotožurnālista darbs Baltkrievijā”. Pasākuma pieteikumā skaidrots: “Baltkrievija ir Eiropā visbīstamākā valsts žurnālistiem. Tagad fotogrāfi ne tikai dokumentē notikumus, bet arī domā par sekām – kā man maskēties, lai es būtu mazāk pamanāms, kā neatklāt citus cilvēkus, lai viņi nenonāktu policijā, kā droši tikt mājās? Katra fotogrāfija potenciāli var būt pierādījums krimināllietai.” Baltkrievu fotoreportieri Irina Arakhovskaja un Dmitrijs Bruško pastāstīs, kā strādāt šādos apstākļos, sarunu moderēs Jūlija Volčoka.

Irina Arakhovskaja dzimusi Minskā, kur turpina strādāt arī šodien. Kopš 2013. gada viņa sadarbojas ar dažādām neatkarīgām Baltkrievijas publikācijām. Viņas galvenās interešu jomas ir cilvēktiesības, sociālā sfēra, ekoloģija un reportāžas.

Dmitrijs Bruško kopš 1999. gada viņš strādā par fotožurnālistu republikas izdevumos “Znamja Junosti”, “Narodnaja Gazeta”, “Belgazeta”, “Komsomoļskaja Pravda Baltkrievijā”, kopš 2014. gada interneta portāla TUT.BY fotogrāfs. Publicējies laikrakstos “TIME”, “The Herald Tribune”, “Newsweek”, “Kommersant” un daudzos citos.

Jūlija Volčoka ir foto redaktore, producente, platformas par Baltkrievijas fotogrāfiju “SHKLO” līdzdibinātāja. Viņa strādājusi par foto redaktori Baltkrievijas ziņu portālā TUT.BY un kā vizuālā redaktore labdarības platformā “Imena”. Nodarbojas ar multimediju projektu, izstāžu, grāmatu veidošanu, fotogrāfu konsultēšanu.

Abi pasākumi notiks krievu valodā.

Rīgas Fotomēneša centrālie notikumi šogad ir izstādes pilsētvidē – vides objekts/izstāde “Pārmaiņu laukums” Esplanādē, starptautiska mākslinieku izstāde “Dzīve pēc Covid?”, kas apdzīvo afišu stabus, stendus, skatlogus, ēku sienas un elektrības kastes Avotu ielā, kā arī fotogrāmatu pasākums “Self Publish Riga” ISSP Galerijā. Savukārt festivāla “Facebook” lapā var vērot dažādas sarunas, diskusijas, bet drīzumā norisināsies arī vairākas Latvijas mākslinieku performances. Ņemot vērā mainīgos apstākļus, arī Fotomēneša programmā gaidāmi pārsteigumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti