Kārļa Padega darba vērtība izsolē sasniedz jaunu rekordu Latvijas grafikas mākslas tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīga Antikvariāta un galerijas "Mākslas vēstniecība" rīkotajā izsolē sasniegts jauns rekords Latvijas grafikas mākslas tirgū, jo mākslinieka Kārļa Padega darbs "Pašportrets ar Cecīliju" pārdots par 18 500 eiro, informēja "Mākslas vēstniecības" pārstāvis Ģirts Grīnbergs.

"Pēc nepilna gadsimta nekas nav mainījies - ekstravagantais dendijs Kārlis Padegs spēj pārsteigt joprojām - arī gluži ikdienišķā 1.marta pēcpusdienā. Viņa "Pašportrets ar Cecīliju" (1934) lika piesmakt izsoles vadītājam, skaļi saucot solītāju piedāvātās summas, un kļuva par dārgāk pārdoto loti "Mākslas vēstniecības" rīkotajā mākslas darbu izsolē," uzsver izsoles rīkotāji.

"Tas ir jauns rekords Latvijas mākslas tirgū - paskatījos izsoļu vēsturē - tik dārgi vispār neviena grafika Latvijā nav pārdota," apgalvo "Mākslas vēstniecības" vadītājs Aigars Grīnbergs. Grafika, kas 1933.gadā Mākslas akadēmijā izraisīja skandālu sava erotiskā satura dēļ, tika pārdota par 18 500 eiro, tādējādi vairāk nekā divas reizes pārsniedzot sākumcenu.

Leo Svempa glezna "Klusā daba ar augļiem" tika nosolīta par 11 300 eiro, kas beigās bija četras reizes lielāka par sākumcenu (2850 eiro). Par vienu no dārgāk pārdotajiem eļļas darbiem šajā izsolē kļuva arī "Tirgus laukums Neimegenā" - mākslinieka Ludolfa Liberta Rietumeiropas ceļojumu iespaidi tika nosolīti par 7800 eiro (no 5500 eiro sākumcenas).

Antikvariāta un galerijas rīkotajā mākslas izsolē, kas notika interjera un delikatešu centrā "mc2", tika piedāvāts atlasīts mākslas darbu, senlietu, gleznu, juvelierizstrādājumu un interjera priekšmetu klāsts - kopumā 371 lote. Tika pārdoti 140 darbi (38% no izsoles) un deviņi darbi pārsniedza 3000 eiro atzīmi. "Mākslas vēstniecības" pārstāvji stāsta, ka apgrozījums sasniedza 140 000 eiro, ko veido pārdoto darbu kopsumma un izsoļu nama komisija 20% apmērā.

Izsolē bija iespējams iegādāties Padega, Liberta, Svempa, kā arī citu latviešu klasiķu darbus. Tika izsolīti arī 20.gadsimta 20.-30.gadu grafiķu Aleksandras Beļcovas, Sigismunda Vidberga un citu autoru darbi. Tāpat bija pieejami arī Jāņa Pauļuka, Jāņa Oša, Herberta Siliņa, kā arī citu Latvijas glezniecībā nozīmīgu autoru darbi.

Porcelāna cienītāji varēja novērtēt lieliskus Meisenes, Kuzņecova, "Gardner" un citu pasaulē zināmu fabriku un autoru porcelāna izstrādājumus. Izsolē bija pieejami cariskās Krievijas juvelieru meistardarbi, 20.gadsimta 20.gadu Latvijas juvelieru izstrādājumi, kā arī kristāla izstrādājumi, ikonas, sudraba priekšmeti un mēbeles.

Antikvariāts un galerija "Mākslas vēstniecība" gleznu un antikvāro priekšmetu izsoli rīkoja jau 15.reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti