Kultūras ziņas

Rīgas geto Aleksandras Beļcovas skicēs

Kultūras ziņas

Atklāta "Melnās mākslas darbnīca"

Valda Celma laika upes plūdums

Kalnciema kvartālā - Valda Celma laika upes plūdums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Kalnciema kvartāla galerijā līdz 18.novembrim skatāma mākslinieka, semiotiķa, dievtura, latvju zīmju un simbolu pētnieka un vairāku grāmatu autora Valda Celma izstāde „Daugava”. Izstādē  var vērot mākslinieka radīto laika upes plūdumu, paverot skatu uz 60. un 70. gadu tehnoloģiju iespējām un idejām Valda Celma mākslas darbos.

Cilvēks kā dabas daļa un cilvēks kā mākslīgās vides tehnoloģiju un kultūras radītājs – mākslinieka Valda Celma izstāde ir kā atgādinājums par šīm nebeidzamajām pretrunām un vienlaikus harmonijas meklējumiem, ar kuriem cilvēks sastopas un cīnās. Pēc Kalnciema kvartāla galerijas aicinājuma kā centrālais darbs izvēlēts gaismas kinētikas ekrāns “Daugava”, kas radīts jau 1974. gadā, ietverot asociatīvus tēlus par Latvijas kultūrvēsturi, dabas cikliskumu un pat padomju laika sociālpolitisko kontekstu.

„No vienas puses, - mēs, kas esam tik dziļi savā kultūrā saistīti ar dabu, ar savu dzimteni, šai gadījumā ar Daugavu kā dzīvības upi, no otras puses – mūsdienu pilsētu, urbānā, tehnoloģiju attīstība velk pilnīgi uz citu pusi,” saka mākslinieks. ''Nu, lūk, nepazaudēt šo samēru, nepazaudēt identitāti, savu saistību ar vērtībām.''

Atgādināsim, ka dizaina grafiķis un semiotiķis Valdis Celms ir pilsētas robežzīmes “Rīga” autors, izstrādājis pilsētvides un interjera projektus, sarakstījis grāmatas par latvju rakstu zīmēm un baltu dievestības pamatiem. Izstādē Kalnciema kvartālā aplūkojami spilgtākie sešdesmito septiņdesmito gadu grafiskā dizaina darbi, kur tehnoloģiju izmantošana rada tēlainību un runā par laikmetu.

Šobrīd mākslinieka Valda Celma uzmanības lokā ir latvju rakstu zīmes un simbolika, gatavojoties izstādei “Mana tautastērpa ceļš” Valmieras muzejā novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti