Kalnciema kvartāla galerijā atklāj metālmākslai Latvijā veltītu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kalnciema kvartāla galerijā Rīgā no 6. augusta līdz 2. septembrim ir skatāma izstāde “Metāls”, kuras mērķis ir ļaut iepazīties ar aktuālajām tendencēm metālmākslā Latvijā. Izstādē ir eksponēti darbi, ko radījuši tādi autori kā Arvīds Endziņš, Valters Kiršteins, Mārtiņš Mālnieks, Gunārs Platpīrs, Lauris Rutkis, Modris Svilāns un Armands Vecvanags. 

Izstādes laikā paredzēts publisks priekšlasījums par metālmākslu Latvijā, informēja Kalnciema kvartāla komunikācijas pārstāve Darja Trizna.

Metālmākslas saknes Latvijā tieši un pastarpināti var meklēt arheoloģiskajā materiālā, cunfšu darbībā 14. gadsimtā u.tml. Taču mūsdienu veidolā metālmākslas pamati atvedināmi no 20. gadsimta sešdesmitajiem gadiem, kad Latvijas Mākslas akadēmijas ietvaros tika nodibināta metāla mākslinieciskās apstrādes katedra un tās beidzējiem tika nodrošināta iespēja iekļauties – tolaik gan padomju – Latvijas profesionālās mākslas un dizaina (jeb rūpnieciskās mākslas, kā tā tolaik tika dēvēta) apritē. 

Mūsdienās metālmākslu vēl joprojām ir iespējams apgūt augstākajā akadēmiskajā līmenī, savukārt nodaļas beidzējiem ir plašas iespējas kļūt par profesionāļiem privātsektorā un nodarboties ar prasmju un zināšanu pārdošanu savās dizaina studijās un ražošanas uzņēmumos, stāties valsts dienestā kā akadēmiskajam personālam, kā arī nodarboties ar mākslu – kā pamatlietu vai no darba brīvajā laikā. 

Izstāde “Metāls”  norisinās programmas “Iepazīsti Latvijas mākslas vērtības” ietvaros. Programmas mērķis ir ļaut ikvienam interesentam uzzināt un saskarties ar mākslas parādībām Latvijā, kurās būtisks ir materiālais komponents un kas balansē starp mākslas un dizaina laukiem. Izstādē “Metāls”, kā to ļauj noprast nosaukums, uzmanības centrā ir izpausmes, kas attīstās ap metālu vai dažādiem metāliem kā galveno mākslas darba satura un formas nesēju. Izstādē skatāmi mākslinieku Arvīda Endziņa, Valtera Kiršteina, Mārtiņa Mālnieka, Gunāra Platpīra, Laura Rutka, Modra Svilāna un Armanda Vecvanaga darbi. 

Šie autori ir vien daļa no tiem meistariem, kuri strādā ar metālu. Metālmākslinieku veikums ikdienā ir sastopams interjeru un eksterjeru risinājumos publiskās un privātās telpās un ir saistāms ar dizaina studiju darbību, pasūtījumiem; mākslas jomā, piemēram, tēlniecība nebūs iedomājama bez dažādu metālu lietojuma utt. Taču izstādes “Metāls” mērķis ir pievērsties tām materiālā fiksētām izpausmēm, kuru vienīgais uzdevums ir būt mākslai. Mūsdienīgai, vairākos gadījumos – laikmetīgai – mākslai. 

Izstādē pārstāvētajiem autoriem katram ir raksturīga sava tēlainība, stilistika, darbošanās maniere – objektos tiek iemiesotas viņiem saistošas tēmas, izspēlēti dažādi scenāriji – vai tā ir poētiska izteiksmība, kur objekts ir žests līdzvērtīgs dzejolim, vai arī mākslas darbs ir kļuvis par starpdisciplināru hibrīdu, risinātu ar nopietnu uzcītību vai arī ar humorpilnu rotaļīgumu; metālmākslas darbs, kas stājas līdzās glezniecībai,  vai arī objekts, kurā vizuālās kvalitātes tiek risinātas, neaizmirstot par jomas funkcionālajām, dizaina saknēm. 

Kopumā izstāde ļauj uzzināt par metālmākslu noteiktā tematiskā griezumā, kā arī ciešāk iezīmēt mūsdienu mākslas kartē konkrētus, šajā jomā strādājošus autorus. Izstāde skatāma Kalnciema kvartāla galerijā līdz 2018.gada  2.septembrim; izstādes norises laikā notiks publisks priekšlasījums saistībā ar metālmākslas tēmu Latvijā. Ieeja izstādē un dalība priekšlasījumā bez maksas.

Izstāde un priekšlasījums norisinās Kalnciema kvartāla galerijas 2018. gada izstāžu programmas “Iepazīsti Latvijas mākslas vērtības” ietvaros. Programmu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti