Kultūras ziņas

Latīņu ritmi, klasika un džezs

Kultūras ziņas

"Ciešamā kārta" Latvijas izglītības iestādēs

Kārļa Vītola "Ceļojums uz Ameriku"

Kalnciema kvartālā atklās mākslinieka Kārļa Vītola izstādi par nenotikušu ceļojumu uz Ameriku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 2. oktobra līdz 21. oktobrim Kalnciema kvartāla galerijā būs apskatāma jaunā mākslinieka un režisora Kārļa Vītola personālizstāde "Ceļojums uz Ameriku", informēja galerijas pārstāvji.

Mākslinieka Kārļa Vītola nenotikušais “Ceļojums uz Ameriku” – nepiepildītie jaunības sapņi īstenoti zīmējumos ar iztēles un virtuālo ceļojumu starpniecību – mākslinieks sapludina “Google maps” Amerikas ielu skatus ar dažādiem tēliem – pavīd zeltrači, kovboji, ceļmalas moteļu vai sarkanā paklāja viesi.

“Šī ir pirmā Kārļa Vītola personālizstāde, kurā ir atkāpšanās no lielajiem formātiem. Mēs viņu zinām kā monumentālistu, šī ir pilnīgi pretēja izstāde, absolūts kamerstils nelielā galerijā nelieli darbi, tādā ziņā ir kaut kas nebijis viņa daiļradē,” atzīmē izstādes kuratore Sniedze Kāle.

Zīmējumu melnbalto estētiku un kvadrāta formātus iespaidojusi mākslinieka interese par melnbaltajās fotogrāfijām, īpaši aizraujoties ar Intas Rukas un Ansela Adamsa daiļradi.

Starp Kārļa Vītola tēliem vīd komiksu varoņi, reālas personas un agrāk glezniecībā sastopamie fantāziju mutanti.

Izstādes melnajā telpā skatāmas vectēva Amerikas ceļojuma diapozitīvi un Kārļa Vītola 1997. gadā uzņemtā filma ar savu klasesbiedru par ambiciozu scenāristu, kurš vēlas iekarot Ameriku.

Izstādes rīkotāji stāsta, ka 1989. gadā Kārļa Vītola vectēva, mākslinieka noformētāja Alekša Kalniņa Amerikas ceļojumā uzņemtie diapozitīvi apbūra topošo mākslinieku un režisoru. Iedvesmojoties no debesskrāpju uzņēmuma, 1997. gadā Vītols radīja savu otro filmu par ambiciozu scenāristu, kurš vēlas iekarot Ameriku. 2020. gadā materiāls tika samontēts un ieskaņots, atklājot, kā kultūrā radītais iespēju zemes tēls lika 90. gadu jauniešiem maldīties starp sapņiem un realitāti, ilgām nomainot skumju rezignāciju.

“Ciemiņam raksturīgā uzvedība ar kluso vērojumu un savu nošķirtības jeb neiederības sajūtu ir klātesoša kā vectēva fotogrāfijās, tā mazdēla akvarelējumos. Atšķirībā no Kalniņa ideālajām ainavām, gandrīz attīrītām no cilvēkiem, Vītols grafiku sērijā pievēršas Amerikas iedzīvotājiem,” teikts izstādes pieteikumā.

Trīspadsmitajā Kārļa Vītola solo skatē galvenais medijs ir kameras acs – fotogrāfiju un video formātā –, kas nofokusēta uz ārpusē dzīvojoša indivīda vientulību. Mākslinieks ir radījis izstādi par nenotikušu ceļojumu uz Ameriku, sasaucoties ar pašlaik aktuālajiem izolācijas apstākļiem, kas izjauc plānus un liek samierināties ar iztēlē pieejamām izvēlēm.

Projektu papildinās trīs radošās darbnīcas pusaudžiem un bērniem mākslas pedagoģes Evas Vēveres vadībā.

Izstādes kuratore ir Sniedze Kāle.

Ieeja izstādē un līdzdalība darbnīcās ir bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti