Kad iestājas sasalums. Par gleznošanu kara laikā un izstādi Liepājā stāsta māksliniece Dace Dēliņa-Lipska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Liepājas muzejā ceturtdien,17. novembrī, atklās Liepājas vizuālās mākslas kopizstādi "Trauslais laikmets". Izstādei darbus iesniedza vairāk nekā 40 autori no Liepājas un novada. Viņu vidū ir Liepājas māksliniece Dace Dēliņa-Lipska, kuras lielformāta darbs "Ziema" raksturo šī gada izstādes tēmu "Trauslais laikmets". Autore atklāti stāsta par savām sajūtām, sākoties karam, un nespēju gleznot.

Kad iestājas sasalums. Par gleznošanu kara laikā un izstādi Liepājā stāsta māksliniece Dace Dēliņa-Lipska
00:00 / 05:25
Lejuplādēt

Lielformāta darbs "Ziema", kas iekļauts Liepājas mākslinieku kopizstādē "Trauslais laikmets", ilgi atradies pie sienas tapšanas stadijā, atklāj māksliniece Dace Dēliņa-Lipska. Iestājies radošs sasalums, kas nav ļāvis gleznot: "Strādāju pie cikla, kas bija veltīts četriem gadalaikiem. Katram gadalaikam ir viens darbs. Kad sākās karš Ukrainā, tajā brīdī ziemas darbs bija tapšanas procesā. Tiešām iestājās manā radošajā procesā sasalums. Darbs izgāja cauri ciklu – no izmisuma, apjukuma, neticības, ka kaut kas tāds ir iespējams, no sajūtas par bojāeju un pilnīgi neskaidru iznākumu šajā situācijā, līdz es meklēju sevī spēku turpināt un, protams, mēs visa pasaule ar aizturētu elpu vērojām šo situāciju ar cerību uz labāko."

Katrs gaišais triepiens gleznā ir vedis pretī labā uzvarai, uzsver māksliniece Dace Dēliņa-Lipska. No melna fona līdz baltam gleznā gluži kā ziemas putenī – koši zili, zaļi un dzelteni krāsu triepieni traucas cauri tumsai.

"Šajā darba ir spriedze starp diviem spēkiem, kas ir ietverti šajos tumšajos un gaišajos triepienos. Jādzīvo ar cerību, ka uzvarēs labais, jo citādi izmisums būtu pārāk liels," stāsta māksliniece. "Darbs tiešām ļoti ilgi nostāvēja. Es tam nevarēju pieskarties. Likās, ka laikā, kad pasaulē notiek tik nopietnas lietas, tad nodarboties ar mākslu šķita lieki. Droši vien tādas profesijas kā mediķis būtu daudz noderīgākas. Man atbilde atnāca visjaukākajā veidā, jo cikls sākotnēji tapa, lai to izstādītu Rundāles pilī, kur šajā vasarā man bija izstāde. Pēc izstādes atklāšanas man pienāca klāt mazs ukraiņu puisītis, kurš bija kā bēglis, ieradies Latvijā kopā ar savu mammu. Viņš apmeklēja pili un bija ārkārtīgi pārņemts ar darbiem – sacīja, ka gribētu būt mākslinieks."

Dace Dēliņa-Lipska. “Ziema”. 2022. Audekls, akrils. 190 x 280 cm
Dace Dēliņa-Lipska. “Ziema”. 2022. Audekls, akrils. 190 x 280 cm

"Mūžīgais dārzs" – tāds bija nosaukums Daces Dēliņas-Lipskas darbu izstādei, kas šovasar bija skatāma Rundāles pilī.  Divi no darbiem būs redzami Liepājas muzejā. 

"Liepājas muzejā šī izstāde ar nosaukumu "Trauslais laikmets", kas sapulcē Liepājas māksliniekus, ļoti precīzi šis nosaukums ataino to, kāda mums daudziem ir iekšējā sajūta. Tas, pie kā mēs esam varējuši vai gribējuši pieturēties – ārējas stabilitātes, tagad ir nestabils un trausls. Atliek meklēt spēku sevī un atrast tajās vērtībās, kas varbūt stabilos, turīgos, veiksmīgos gados nešķiet pietiekami vērtīgs. Skaistums ir tas, pie kā es mēģinu turēties. Māksla arī kā process, kas transformē pasauli, un tomēr gribētos sacīt, ka skaistums izglābs pasauli!" turpina Dace Dēliņa-Lipska.

Mākslinieces darbi, kas tapuši iepriekš, no Liepājas šobrīd aizceļoši arī uz Kihnu salu Igaunijā. Izstāde Kihnu muzejā varēja notikt, pateicoties Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstam.

Dace Dēliņa-Lipska stāsta: "Izstādīts ir gleznu cikls, kas tapa pirms vairākiem gadiem, kad devos mākslas ekspedīcijās gan pie mūsu suitiem, gan uz Kihnu salu un citur Igaunijā. Šobrīd Kihnu gleznotās sievas ir savā īstajā telpā, Kihnu muzejā. Man ir prieks, ka darbi varēji tik tālu aizceļot ar prāmi pāri jūrai. Vēl lielāks prieks, ka tā senā saite, kas Liepāju saista ar Kihnu, kaut kādā veidā mazliet ir atdzimusi. Es uzzināju, ka vēsturē Kihnu jūrnieki no Liepājas pāri jūrai veda gan audumus, gan audumu krāsas, gan lakatus. Kihnu salā ir pazīstami Libau lakati. Tās ir senas tradīcijas, kas saista Liepāju un Kihnu." 

Daces Dēliņas-Lipskas izstāde Kihnu muzejā būs skatāma līdz janvāra beigām. Savukārt Liepājas muzeja veidoto Liepājas mākslinieku kopizstādi "Trauslais laikmets" skatītāji varēs apmeklēt līdz 11. decembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti