Kultūras ziņas

Viduslaiku leģenda baletā "Raimonda"

Kultūras ziņas

Melnbaltā foto un fotofilmas atgriešanās

"Raiņa telpa" Jūrmalā

Jūrmalas muzejā skatāma multimediāla ekspozīcija «Raiņa T Elpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Raiņa jubilejas gada pasākumu ciklā Jūrmalas pilsētas muzejā atklāta īpaši Rainim veltīta videoinstalācija "Raiņa T Elpa" - režisora, šoreiz arī arhitekta Viktora Jansona un mākslinieka Ivara Mailīša 18 gadus lolotas idejas realizējums.

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas gadu, gaismā tiek celtas sen aizmirstas un nerealizētas idejas. Ja nesen, skaisti restaurētā Aspazijas vasarnīcā svinējām rakstnieces jubileju, Raiņa mājas renovācija Jūrmalā ir vēl tikai tapšanas procesā. Tādēļ, izceļot dzejnieka alkas pēc plašuma, ko Rainis rada pie jūras, mākslinieka Ivara Mailīša dēls Matīss realizējis sava tēva un režisora Viktora Jansona izjūtas.

"Raiņa telpa asociējas ar telpu, kurā viņš strādāja, kurā dzīvoja, kurā pavadīja savu dzīves laiku, kurā viņš radīja idejas, rakstīja. Tā telpa ir plaša, varbūt viņa dzīves vieta viņa memoriālajā mājā, kā arī šeit, Jūrmalas muzejā, pie jūras, visur, kur ir telpa domām, idejām," stāsta mākslinieks Matīss Mailītis.

Instalācija "Raiņa T Elpa. Plašums. Dziļums. Bezgalība" ir jāskata klātienē, to grūti ir parādīt, jo mākslinieku radošā iecere nelielā telpā radīt iespēju katram meklēt savus radošo iespēju apvāršņus pārņem sajūtu līmenī, kāds varētu rasties stāvot mēness pielietas jūras krastā.

"Jūrmalai ir jābūt gan Raiņa, gan Aspazijas pilsētai. Par cik mums ir ļoti skaista Aspazijas māja, tad vienojāmies, ka mums vajag arī kaut ko par Raini, lai Aspazijas mājas apmeklētāji, kad viņi jautā kaut ko par Raini, nebūtu jāsūta uz Tadenavu," norāda Jūrmalas domes Kultūras daļas vadītāja Agnese Miltiņa.

Multimediālā ekspozīcija "Raiņa T Elpa" Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma līdz pat 2016.gada janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti