Jūrmalas mākslinieku grupa ar vērienīgu izstādi svin 40.jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

2017.gada 5.janvārī plkst. 17 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta Jūrmalas mākslinieku grupas 40 gadu jubilejas izstāde.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Jūrmalā dzīvojošie mākslinieki sāka saliedēties organizētā grupā, līdz 1977.gadā grupa pārtapa par Latvijas Mākslinieku savienības Jūrmalas nodaļu.

Šobrīd Jūrmalas mākslinieku biedrībā (ar šādu nosaukumu mākslinieku grupu pazīstam kopš 2013.gada) ir vairāk nekā 80 dažādās tehnikās un žanros strādājoši mākslinieki, kuri aicina skatītājus uz vērienīgu 40 gadu jubilejas izstādi Jūrmalas pilsētas muzejā.

Mākslinieks Andrejs Ģērmanis zina stāstīt, kā septiņdesmito gadu vidū Jūrmalas mākslas entuziasti ar gleznotāju Valdi Bušu priekšgalā noskatīja skaistu, bet pamestu Jūrmalas pamatskolas ēku Bulduros, Muižas ielā 6, kur notikušas talkas, lai māju atjaunotu un ar domes atbalstu izveidotu to par mākslas centru. Metāla vējrādītājā parādījās trīs burti JMG - Jūrmalas mākslinieku grupa.

Par pirmo grupas vadītāju ievēlēja populāro jūrmalnieku, gleznotāju un scenogrāfu Daili Rožlapu, autoritāte bija arī gleznotājs Valdis Bušs, kurš pēc diviem gadiem uz ilgāku laiku pārņēma grupas vadību. Nākamie grupas vadītāji bija Staņislavs Astičs, Andris Bērziņš, Andrejs Ģērmanis un Dzintars Adienis, kurš šo amatu pilda vēl šodien.

Mākslinieku grupas atbalstīta, Jūrmalā plauka Mākslas dienu tradīcija. Parasti Mākslas svētkus atklāja Horna dārzā pie Majoru kultūras nama, vēlākā Kultūras centra. Jūrmalniekiem labā atmiņā 2005. gada Mākslas svētki, kad pilsētas muzejā varēja skatīt Maijas Tabakas izstādi „Gaismas nakts”, kad Majoros vērās vaļā Daiļa Rožlapas izstāde „Rožlapa pavasarī”, kad Horna dārzā darbojās bērnu radošās fantāzijas darbnīca Jāņa Anmaņa vadībā, bet bērnu radošās darbnīcas vadīja arī Zita Sudņika, Inese Ziemele un Edīte Zvagule.

Jūrmalnieki draudzējās ar Talsu mākslinieku grupu, ar māksliniekiem no Jūrmalas sadraudzības pilsētām Francijā un Somijā. Īpaši tuva draudzība tika nodibināta ar somu māksliniekiem, pateicoties toreizējai Bulduru kultūras nama vadītājai Zinaīdai Skujai. Jūrmalnieki ciemojušies Somijā, piedalījušies izstādēs un plenēros, aicinājuši viesos somu māksliniekus, organizējuši Somijas kultūras dienas Jūrmalā. Somijas daba un varenā Sibēliusa mūzika iedvesmojusi daudzus Jūrmalas māksliniekus, starp tiem - Andri Bērziņu, Mairu Veisbārdi, Andreju Ģērmani, Olitu Gulbi, Edīti Zvaguli, Inesi Ziemeli, Jāni Jēkabsonu, Alisi Landsbergu, Edīti Zvaguli, Ildu Sīlis, Zitu Sudņiku un vēl un vēl.

Jūrmalas mākslinieku darbība dokumentēta vairākos nozīmīgos izdevumos. Tā 2003. gadā tika izdots Jūrmalas mākslinieku katalogs „Zīmes smiltīs” (sastādītāja māksliniece Astra Krūmiņa), savukārt 2013. gadā nu jau neatkarīgā Jūrmalas mākslinieku biedrība (vadītājs Dzintars Adienis) realizēja sen lolotu domu par mākslas albumu ar kvalitatīvām reprodukcijām, kurā pārstāvēti vairāk nekā piecdesmit mākslinieki.

"Pēdējos gados Jūrmalas mākslinieku izstādes bijušas ne vien pašu mājās, bet arī Cēsīs, Liepājā, Palangā, Klaipēdā, bet šobrīd mūsu mākslinieku darbi redzami izstādē Vitebskā, Baltkrievijā," stāsta Andrejs Ģērmanis. "Četrdesmit gadu laikā mēs, Jūrmalas mākslinieki, esam šķīrušies no daudziem talantīgiem, mīļiem kolēģiem, starp kuriem ir arī divi bijušie grupas priekšsēdētāji, savukārt grupai piebiedrojušies jauni daudzsološi mākslinieki."

Jubilejas izstādē līdzās mākslinieku jaunākajam veikumam īpaša vieta ierādīta mākslinieku grupas vadītāju darbu retrospekcijai. No Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma tiek eksponēti Daiļa Rožlapas, Valda Buša darbi, no privātām kolekcijām – Staņislava Astiča, Andra Bērziņa, Andreja Ģērmaņa un Dzintara Adieņa darbi. Jauns gads Jūrmalas pilsētas muzejā sākas ar krāšņu, daudzpusīgu izstādi, kurā katrs apmeklētājs atradīs sev tīkamāko mākslas darbu un atpazīs jau zināmu rokrakstu jaunā gaismā.

Jūrmalas mākslinieku grupas 40 gadu jubilejas izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā skatāma no 2017.gada 5.janvāra līdz 12.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti