Kultūras ziņas

Kuldīgā svin hercoga Jēkaba 410. jubileju

Kultūras ziņas

Kristiana Brektes "Asins lietus"

Jūrmalā uzstādīti jauni vides objekti

Jūrmalā uzstādīti divi jauni vides objekti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šoruden uzstādīti jūrmalnieku un pilsētas viesu iecienītākajās vietās uzstādīti jauni vides objekti. Tie ir arhitekta Didža Jaunzema “Čiekurs” un tēlnieka Kristapa Gulbja “Jūrmalas baltā kaija”. Jaunie objekti ir pirmie, kas uzvarējuši Jūrmalas pašvaldības rīkotajā metu konkursā “Mākslinieciski augstvērtīga vides objekta izveide Jūrmalā”.

Jūrmalā, Jaundubultu skvērā iepretim Dubultu Kultūras kvartālam, slienas teju 7 metrus augsta melna tērauda konstrukcija. Arhitekta Didža Jaunzema vadībā top jauns vides objekts “Čiekurs”.

“Mēs to radījām mūsdienīgākā izpratnē, kas ir mūsdienās skulptūra, kas ir vides objekts. Rezultātā no sākotnējā uzstādījuma par skulptūru mēs izveidojām paviljonu, kas arī darbojas kā skulptūra,” stāstīja Didzis Jaunzems.

“Čiekurs” vēl nav pabeigts. Šobrīd izveidota nesošā konstrukcija, ko vēlāk pārklās ar nerūsošā tērauda pulētām spoguļvirsmām, bet paviljona iekšpusē izvietos vēja zvanus. Apmeklētāji varēs uzturēties čiekurā un ieklausīties Jūrmalas vēja mūzikā.

Savukārt kūrorta pilsētas centra populārākajās vietās – Jomas ielā pie Jūrmalas Kultūras centra, skvērā pretī Majoru stacijai un Dzintaros, Turaidas ielas galā, izejā uz pludmali – uz soliņiem sasēdušas 13 bronzas un viena alumīnija kaija.

Vides objekta “Jūrmalas baltā kaija” ideja pieder tēlniekam Kristapam Gulbim, kura iecere sasēdināt uz soliņiem šos ūdensputnus sasaucas ar Jūrmalas simbolu, kas attēlots arī pilsētas ģerbonī.

“Man no bērnības vienmēr likās – bija doma, ka forši būtu vienreiz kaiju barā vidū nostāties starp tiem putniem,” atzīmēja tēlnieks. “Ideja bija piedāvāt kaiju baru pilsētā, kur cilvēks var izbaudīt to sajūtu būt kaiju bara vidū. Mani tieši interesē tas, lai tā māksla, sevišķi publiskās mākslas darbs, lai viņš nedominē. Tas ir jautājums par toleranci sabiedrībā kā tādā, gan arī mākslinieka tolerance pret apkārtējo vidi.”

“Čiekurs” un “Jūrmalas baltā kaija” kūrorta pilsētvidē ir pirmie divi no četriem pašvaldības rīkotā metu konkursa godalgotajiem projektiem. Nākamos divus iecerēts īstenot nākamgad.

Jūrmalas domes Kultūras nodaļas vadītāja vietniece Dace Ziemele pastāstīja: “Tiks realizēts vēl Olgas Šilovas “Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā” Mellužu estrādē. Un ceturtais vides objekts būs “Baltijas straume” Vienības prospekta galā pie jūras.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti