Jūrmalā gaidāma mākslinieka Andreja Ģērmaņa jubilejas izstāde «Mans ceļš - 75»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

15. jūnijā plkst. 17 Jūrmalas pilsētas muzejā tiks atklāta mākslinieka Andreja Ģērmaņa jubilejas izstāde “Mans ceļš - 75”. Izstāde skatāma līdz 12.jūlijam.

Andrejs Ģērmanis Latvijā daudzus gadus pazīstams kā gleznotājs, akvarelists un mākslas popularizētājs rakstos. Viņš ņem aktīvu dalību republikas mākslas dzīvē, piedalās vietējās un starptautiskās mākslas izstādēs un plenēros, sadarbojas ar presi, galvenokārt ar Jūrmalas pašvaldības avīzēm, „Jūrmalas Vārdu” un „Tukuma Neatkarīgajām Ziņām”. No 2001. līdz 2011.gadam Andrejs Ģērmanis bija Jūrmalas mākslinieku biedrības priekšsēdētājs. Jūrmalas mākslinieku biedrība ir Latvijas Mākslinieku savienības asociatīvais partneris.

Andreja Ģērmaņa ceļš uz mākslu sākās 1952. gadā, kad viņš kopā ar dvīņubrāli Juri iestājās Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas skolā. Profesionālo iemaņu apgūšana notika labu un izcilu pedagogu vadībā. Skolotāji Irma Jaunarāja un Arnolds Griķis, kas bija mācījušies pie Vilhelma Purvīša un Ģederta Eliasa, nodrošināja jaunās paaudzes sasaisti ar latviešu mākslas tradīciju un deva spēcīgu impulsu profesionālās patstāvības noskaidrošanai. Mākslas akadēmiju Andrejs beidza 1965. gadā, mācību gaitā gūdams atziņas un praktisku pieredzi no vecmeistariem Nikolaja Breikša, Konrāda Ubāna, Arvīda Egles, Ugas Skulmes, Edgara Iltnera un Vladimira Kozina.

1969. gadā Andreju Ģērmani uzņēma Latvijas Mākslinieku savienībā, vairākos sasaukumos viņš bija Mākslinieku savienības Gleznotāju sekcijas biroja loceklis, piedalījās izstādēs Rīgā, Maskavā, Latvijas provinces pilsētās, arī Karēlijā, Zviedrijā (Norčēpingā) un citur. Radošos komandējumos izbraukāja Kamčatku, Karēliju, Armēniju, Maskavas apgabalu. Filoloģiskās intereses viņu uz īsu laiku noveda Latvijas Universitātes Žurnālistikas nodaļā, un tas bija sākums otrai Andreja profesijai – mākslas kritikai un popularizācijai

Kopš 1995. gada Andrejs Ģērmanis ir jūrmalnieks. Viņa jubilejas personālizstāde komplektējas no dažādu periodu darbiem eļļas un akvareļa tehnikā, grafikā un zīmējumā, akcentu liekot uz pēdējo gadu veikumu. Pēdējie divi trīs gadi mākslinieka daiļradē bijuši ražīgi. Viņš piedalījies starptautiskās akvareļu izstādēs Sankt-Pēterburgā Krievijā un Fabriano Itālijā, divās J.Pīgožņa piemiņai veltītajās ainavu izstādēs Rīgā un Preiļos, aktīvi gleznojis plenēros Liepājā, Palangā, Saulkrastos, Madonas pusē un savā Jūrmalā. Tās ir ainavas, figurālas kompozīcijas, portreti eļļas tehnikā, tie ir zīmējumi un akvareļi. Dažus darbus skatītāji uzņems kā vecus paziņas, bet ar lielu daļu sastapsies pirmoreiz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti