Kultūras ziņas

Baltijas Baleta festivāls piedzīvojis kulmināciju

Kultūras ziņas

Vai Uzvaras piemineklis apdraud garāmgājējus?

Atklāta izstāde "Gada NeDarbs – 2018"

Jūrmalā atklāta ikgadējā izstāde «Gada NeDarbs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jūrmalā, Bulduru Izstāžu namā, 1. aprīlī nebēdnīgā gaisotnē durvis vērusi ikgadējā izstāde-akcija-loterija “Gada NeDarbs”. Tajā aplūkojami teju trīsdesmit autoru pērn tapušie darbi, kas klasificējami kā apzināti vai nejauši nedarbi. 

Izstādes dalībnieki atzīst – ir jāpiemīt drosmei, lai atzītu, ka kaut kas ir nogājis greizi, nevis liktu sev un citiem noticēt, ka tāda arī bijusi sākotnējā iecere. Savukārt izstādes rīkotāji ar šo pasākumu ik gadu cenšas nojaukt robežlīnijas starp augsto jeb elitāro un populāro mākslu. 

Naudas “atmazgāšana”, cūcenes Jūrmalas gaumē un neatkarīgā Bulduru pupu audzētava ir tikai daļa no raibās “Gada NeDarba 2018” ekspozīcijas. Izstādē, kā katru gadu, bija aicināti piedalīties autori, kuri veidojuši darbus kā jokus un palaidnības, kā arī tie, kuriem nav izdevusies kāda radoša iecere vai vienkārši mākslas darba radīšanu ietekmējusi kāda tehniska kļūme vai nejaušība.

Piemēram, stikla māksliniece Anda Munkevica izstādē piedalās ar skulptūrām, kas tapušas pāris mēnešu, taču, veidojot stiklu krāsnī, atslēgusies elektrība – viņas darbs parāda, ka stikls ir materiāls, kas kļūmes nepiedod. 

Gleznotājs Nuzgars Paksadze par savu darbu pastāstīja: “Lielisks darbs bija. Bija skaista diena, labs apgaismojums. Kad atvedu mājās, man gribējās kaut ko pielabot, jo likās, ka ir par spilgtu. Un es to gleznu sabojāju. Tāpēc nolēmu ziedot šai izstādei.”

Jautra izvērtās arī izstādes atklāšana – autorus apdāvināja ar pērlēm un sūtīja pupās, bet “Gada NeDarba” afišu mākslinieciski pavairoja. Tradicionāli, izstādes apmeklētāji būs tie, kuri balsojot noteiks “Gada NeDarbu” un galvenās balvas – rozā žagaru saišķa ieguvēju. 

Savukārt, piedaloties loterijā, jebkurš varēs tikt pie sev tīkamā darba. Izstāde “Gada NeDarbs” Jūrmalas Mākslinieku namā noslēgsies Starptautiskajā Muzeju naktī 18. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti