Jūrmalā atklās vecmeistara Ulda Zemzara darbu izstādi «Latvju cilvēki un daba»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā 1. jūnijā plkst. 16.00 tiks atklāta mākslinieka Ulda Zemzara personālizstāde “Latvju cilvēki un daba”.

Jūrmalas pilsētas muzejā vasara ienāk ar vecmeistara Ulda Zemzara (dz. 1928.g.) darbu retrospekciju “Latvju cilvēki un daba”, kurai mākslinieks atlasījis vairāk nekā četrdesmit gadu laikā tapušus nozīmīgu Latvijas kultūras personību portretus un izjusti gleznotus savas ģimenes locekļu portretus. Nozīmīgu izstādes daļu veido ainavas, kur dabas noskaņas tvertas gan dramatiskās vakara gaismas noskaņās, gan krāšņā magoņu vāla atspīdumā un klusā pļavas nostūra romantikā.

Gleznotājs Uldis Zemzaris dzimis 1928.gada 24. februārī Jūrmalā, Mellužos. No 1946. līdz 1948. gadam mācījies Rīgas J. Rozentāla Mākslas vidusskolā. No 1948. līdz 1955. gadam studējis glezniecību Latvijas Mākslas akadēmijā. Mācījies pie vecmeistariem Kārļa Miesnieka un Jāņa Roberta Tillberga. Izstādēs piedalās kopš 1952. gada, kopš 1957. gada ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Savas izstādes mākslinieks pārsvarā rīkojis Rīgā, atzīmējot svarīgākās dzīves jubilejas. Pirmā nopietnākā darbu izstādīšana Jūrmalā notikusi 1976. gadā, kad Dzintaros, Jomas ielas galā, atradās Mākslinieku savienības izstāžu paviljons. Personālizstādes bijušas ne tikai Rīgā un Jūrmalā, bet arī Tartu, Maskavā, Sidnejā, Otavā, Kolumbusā, Bostonā un Ņujorkā.

Zemzara darbi glabājas gan Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā un Latvijas  Mākslinieku savienības mākslas kolekcijā, gan arī Jūrmalas pilsētas un Tukuma muzejā, Tretjakova galerijā un Maskavas Izstāžu direkcijas fondos, Nortona un Nansijas Dodžu kolekcijā Ņūdžersijā, Bratislavas pilsētas galerijā Slovākijā un vēl daudzviet privātkolekcijās Eiropā, Austrālijā, ASV un citās valstīs.

Pirmos dabas un dzīves iespaidus Zemzaris guvis Mellužos, tādēļ vēlāk kā mākslinieks viņš bieži pievērsies labi zināmajai jūrmalnieku dzīvei. Uldis Zemzaris daudz strādājis portretu žanrā, ar neviltotām simpātijām un izpratni gleznodams pazīstamu literātu, mūziķu portretus, bieži portretējis savas ģimenes locekļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti