Jūrmalā atklās tēlnieka Arvīda Kravinska 95. jubilejas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā 31.maijā plkst. 17.00 tiks atklāta mākslinieka Arvīda Kravinska 95 gadu jubilejas izstāde.

Izstāde veidota no muzeja krājuma darbiem un Kravinsku dzimtas arhīva materiāliem. 2012.gadā Arvīda Kravinska atraitne Ņina Kravinska Jūrmalas pilsētas muzejam dāvināja apjomīgu mākslas darbu kolekciju. Izstādes ekspozīcijā iekļauta tikai daļa no muzejam novēlētajiem 177 zīmējumiem un akvareļiem, deviņiem tēlniecības darbiem kā arī dokumentiem, fotogrāfijām un mākslas grāmatām.

Arvīds Teodors Kravinskis (1922−2008) dzimis Dobeles rajona Zvārdes pagasta “Anneniekos”. Ar izcilību mācījies Jelgavas 1.ģimnāzijā, bet 1956.gadā beidzis LPSR Valsts mākslas akadēmijas Tēlniecības fakultāti ar diplomdarbu “Diska metējs”. Viņa pasniedzējs bija akadēmiķis Teodors Zaļkalns.

Tēlnieka A. Kravinska atstātais mantojums Latvijā ir mazāk zināms, jo viņa nozīmīgākais radošās darbības posms turpmāk ilgāku laiku norit Tadžikistānā. Uz Tadžikistānu A. Kravinskis dodas kā jaunais speciālists un sāk strādāt par zīmēšanas pasniedzēju Ļeņinabadas, tagadējās Hodžendas, mākslas skolā. 1957.gadā viņš tiek uzņemts PSRS Mākslinieku savienībā. No 1958.gada A. Kravinskis sāk strādāt Ļeņinabadas mākslinieku savienības ražošanas kombinātā, veiksmīgi realizējot sevi kā tēlnieku, strādājot sociālistiskā reālisma estētikas ietvaros. Māksliniekam paveras iespēja atrasties un vērot mākslas objektus tādās senās pilsētās kā Samarkanda un Buhāra. Tadžikistānā veidoti daudzi pieminekļi, kas veltīti izciliem kultūras darbiniekiem un darba varoņiem – dzejniekam Rudaki, persiešu-tadžiku literatūras pamatlicējam, Avicennam, ievērojamam persiešu zinātniekam un filozofam, Timuram Malikam, Hodžendas pilsētas aizstāvēšanas vadītājam pret Čingis Hana karaspēku u.c.

A.Kravinskis ir arī līdzautors monumentāliem tēlniecības ansambļiem, piemēram, bronzas krūšutēlu aleja Hodžendas centrā, Māte Dzimtene, V.I. Ļeņina 100. gadadienai veltīts grandiozs monuments pie Katasaijskas ūdenskrātuves. Tadžikistānas periodā tapuši arī izteiksmīgi dienvidu dabas ainavu, senu arhitektūras pieminekļu, cilvēku figūru un portretu skices akvarelī un zīmējumos. Iespēju aktīvi strādāt pārtrauc Pilsoņu karš.

1993.gadā pēc 37 gadu prombūtnes Arvīds Kravinskis ar ģimeni atgriežas Latvijā, par dzīves vietu izvēloties Jūrmalu. Mēģinot aktīvi iekļauties neatkarīgās Latvijas mākslas dzīvē, viņš turpina strādāt, piedaloties pieminekļu konkursos, veidojot figūras un portretus apaļskulptūrās, kā arī radot ciļņus. Izstāde ir unikāla iespēja iepazīties ar mākslinieka radošo devumu ne tikai Latvijas, bet arī starptautiskā kontekstā.

Tēlnieka Arvīda Kravinska 95 gadu jubilejai veltītā izstāde Jūrmalas pilsētas muzejā būs apskatāma līdz 27.augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti