Kultūras ziņas

Haidns, Mocarts, Bēthovens Latvijas provincē

Kultūras ziņas

Sociālo tīklu dzeja uz teātra skatuves

Raiņa jaunvārdu ilustrāciju izstāde

Jūrmalā atklās Raiņa darinātajiem jaunvārdiem veltītu grafiku izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā atklās Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentu izstādi, kura veltīta Raiņa darinātajiem jaunvārdiem, informēja Memoriālo muzeju apvienības pārstāvis Kaspars Zalāns.

Rainis savā radošajā daiļradē ir veidojis jaunus vārdus, pārveidojot jau esošos un arī “atdzīvinot” senus un aizmirstus. Ar Raini latviešu dzejas valodā un arī plašākā valodas lietojumā ir ienākuši tādi vārdi kā “mīla, vizma, dima, veldze, tāle, brīve, brīns” u.c. Raugoties no mūsdienu pasaules skatpunkta, kur jauni vārdi biežāk top, lai apzīmētu vai latviskotu dažādus tehniskus jaunieviesumus, nevis emocijas vai filozofiskus traktējumus, Raiņa radītajiem vārdiem ir cita emocionālā un idejiskā ietilpība. 

Arī Latvijas Mākslas akadēmija ir vieta, kur rodas “jauni vārdi”. Tikai ne sarunvalodā vai dzejas valodā, bet Latvijas vizuālās mākslas un ilustrācijas vidē. Tādi paši “jaunvārdi” tikai citā nozīmē un kontekstā kā Raiņa radītie – jaunie Latvijas mākslinieki, kuri jau šobrīd ir ierakstījuši savu vārdu Latvijas vizuālās mākslas pasaulē. 

Izstādē “Jaunvārdi” ir savienojušās šīs abas simboliskās jaunvārdu nozīmes. Trīsdesmit četru ilustrāciju sērijā aplūkojamas Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras studentu un pasniedzēju ilustrācijas, kurās attēlots viens paša mākslinieka izvēlēts, Raiņa radīts jaunvārds. 

Tā ir jēdzieniska savienošanās ar Raiņa jaunradītāja garu, paverot plašāku skatu uz viena vārda simbolisko jēgu un radot savdabīgu vizuālu Raiņa jaunvārdu vārdnīcu. Ilustrācijas radītas dažādās, autoru izvēlētās grafikas (sietspiede, sausā adata u.c.), zīmējuma un gleznojuma tehnikās. 

Izstādē piedalās: Ieva Baumgarte, Aina Bikše, Ildze Bogdana, Rūta Briede, Ivita Brūdere, Dina Danosa, Kristiāna Dorošķonoka, Linda Jākobsone-Viškere, Eila Kalve,
Maija Kikuste, Renāte Kloviņa, Linda Lagzdiņa, Vita Lēnerte, Agate Lielpētere, Rebeka Lukošus, Kristīne Martinova, Līva Ozola, Normunds Ozols, Juris Petraškevičs, Evija Pintāne, Guna Poga, Andrejs Sidoss, Sanita Skvarnaviča, Vivianna Maria Staņislavska, Artjoms Tarasovs, Baiba Tropa, Didzis Upens, Baiba Vanaga, Sabīne Vekmane, Veronika Veldze, Patrīcija Māra Vilsone, Gvido Vizulis, Kristīne Zikmane, Anna Zvaigzne.

“Visi noteikti zina klasisko  faktu, ka no mīlestības Rainis radīja mīlu, bet tas nav vienīgais, ir daudz tādu kā spozme, degsme, vizma, plūsma – šāda tipa vārdu ir vesela virkne. Tad visi šie patņi – pats, pašplūsma, pašapziņa. Un katrā ziņā – iedvesma, dvesma, duna, nu – mēs varētu saukt un saukt!” stāsta Raiņa un Aspazijas vasarnīcas muzeja vadītāja Astrīda Cīrule.

Izstādes idejas un koncepta autore pasniedzēja Rūta Briede pati ilustrējusi vārdu “augste”, arī saviem studentiem mudinot tiekties augstāk!

“Es izvēlējos “septiņcirti” – man ļoti patika, kā tas skan. Tad es uzznāju, ka tas ir no Mušu ķēniņa, ka ar vienu cirtienu septiņas mušas beigtas! Es to izlaidu caur sevi tā bišķi, tāpēc tur ir septiņi cirtieni un viena muša! Tas koncepts Rainis ar jaunvārdiem iet ļoti feini kopā ar studentiem kā jaunvārdiem mākslā,” norāda Latvijas Mākslas akadēmijas studente Vivianna Maria Staņislavska.

Saukārt studente Patrīcija Māra Vilsone uzskata: “Vārdi ir dažādi un mākslinieki arī dažādi. Jo katrs esam “jaunvārds” – kāds nu kurš, cits ar akvareli, cits ar sauso adatu, cits ar sietspiedi.  Es izvēlējos vārdu “degsme” , man bija un joprojām ir sarkanais periods, man gribas izmantot sarkano krāsu. Es ilustrēju gaili, Pēterbaznīcā, zinot Pēterbaznīcas vēsturi – nelaimīgo… un vēl to gaiļa degsmi no rītiem dziedāt… man arī ir degsme dziedāt!”

Studentu darbi kopā rada spilgtu vizuālu vārdnīcu, kurā, piemēram, “spozme” kā vārds atklājas lakas burciņā,” brīns” izlec no acīm, bet “smagmei” ir kukaiņu milzīgais svars.

Izstādi atklās 25. oktobrī 16.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, Jūrmalā), tā apskatāma skatāma līdz 15. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti