Kultūra

10.Cēsu mākslas festivāls

Kultūra

Kurpes ar kobras acīm un citi dabas brīnumi modē – Vasiļjeva jaunajā izstādē

Jūrkalnes mākslas plenērā portretē suitu sievas

Jūrkalnes mākslas plenērā portretē suitu sievas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūrkalnē noslēdzies ikgadējais mākslas plenērs, kam šoreiz dots zīmīgs nosaukums - „Vētra klusumā”. Plenērā, kuru 2010. gadā aizsāka mūziķis un mākslinieks Igo, šogad piedalījās 11 mākslinieki.

Vairāki autori portretēja suitu sievas, tāpēc viņu spilgtie tēli atklājas ne vienā vien mākslas darbā. Vienlaikus māksliniekus apbūrusi Jūrkalnes daba un paša plenēra norise, kas vainagojies ar vairākām izstādēm Jūrkalnes krodziņos un mākslas objektiem dabā.

Suitu sievas plenēros gleznotas arī iepriekš, taču šoreiz krāšņums, ko ar tērpiem, balsīm un personībām izstaro ''Maģie suiti'', ir īpašs. Jūrkalnē plenērs notiek vasaras  pilnbriedā, kad daudzi dodas apceļot dzimto zemi un Kurzemes piekrasti. Plenērā radītie darbi vienlaikus kļūst par pievienoto vērtību Jūrkalnes krodziņiem, kur parasti tiek izstādīti mākslinieku darbi.

„Šis ir gleznotāju gads. Svaigumu ir ienesuši trīs metāla mākslinieki. Esmu gandarīts, ka no Itālijas varēja atbraukt Ieva Sara Breikša. Viņa ārkārtīgi veiksmīgi portretējusi suitu sievas. Ne tikai - viņas darbos redzami arī ziedi,” saka Igo.

Šogad Dace Dēliņa-Lipska turpināja portretēt kolorītās sievas. Tagad jau māksliniecei bijis arī konkrēts mērķis – iepazīties tuvāk, satikties, kopā dziedāt un gleznot; tas arī izdevies. 

„Tik daudz krāsu un iespaidu no pirmā gleznošanas seansa, ka es nevarēju vēl ilgi atgūties un beigt sajūsmināties – tāda enerģija, spēks, brīnišķīgas suitu dāmas.  Nezinu, kur vēl ko tādu var izjust un sastapt. Jūra, vasara, mākslinieku lutināšana, sirsnība – būs grūti nolaisties atpakaļ realitātē,” piebilst Dēliņa-Lipska.

Māksliniekiem nācies uzklausīt arī suitu sievu komentārus par gleznošanas procesu. Lūk, ko par gleznošanu domā viena no Jūrkalnes suitu sievām Baiba Trauberga:

„Jautrs pasākums, bet nogurdinošs. Ja tevi glezno vienu pašu, jābūt miera stāvoklī, paiet trīs četras stundas. Saule spīd, vēji pūš, ir tā kā ir...”

Suitu sievas portretējusi arī māksliniece Anita Meldere, kura atklāj, ka suitu sievas gleznojusi pirmo reizi. Tas bija pārsteidzoši un krāšņi, saka autore.

„Ļoti mīlu gleznot cilvēku portretus, tā man bija lieliska iespēja. Esmu savā daiļradē gleznojusi tikai portretus. Tie salikumi – spēcīgi rozā, dzelteni, puķes – tādi iedvesmas avoti, ko var tikai apskaust,” pauž Meldere.

Mākslinieces Anitas Melderes izstāde pašlaik skatāma arī Livonijas ordeņa pilī Ventspilī. Izstāde „Vasaras stāsti” būs apskatāma līdz 15. augustam. Plenēra izstādes varēs baudīt līdz pat  septembrim, kad Jūrkalnē notiks ikgadējā Ābolu balle.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti