Jūrkalnē apskatāma Kriša Salmaņa izstāde «Doma piepilda telpu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ventspils novada Jūrkalnes pagastā pop-up mākslas telpā „jūrK” aplūkojama ceturtā izstāde no Jūrkalnes laikmetīgās mākslas programmas izstāžu cikla – Kriša Salmaņa „Doma piepilda telpu”, lsm.lv informē “jūrK” vadītāja Linda Sīle.

Ārēji izstādes vienīgais taustāmais objekts, kas nav uzskatāms par mākslas darbu, ir telpā novietota kartona kaste, kurā Kriša Salmaņa veidoti bukleti – papildinājums izstādei.

Mākslinieka izstādes ideju skaidro šī projekta izstāžu cikla kuratore Odrija Fišere:

„Šī izstāde tika veidota speciāli Jūrkalnei. Speciāli šai telpai, un mākslinieka mērķis ir bijis parādīt mākslas pasūtītāja – radītāja – patērētāja mijiedarbību. Katrai iesaistītajai personai šī darba tapšanā ir sava loma un funkcija, un konkrētās izstādes gadījumā pasūtītāja Linda Sīle ir vērsusies pie manis kā pie kuratores un, savukārt es esmu uzaicinājusi mākslinieku Krišu Salmani radīt darbu šai izstādei, bet mākslinieks ir gājis vēl tālāk, turpinājis šo ķēdīti un pasūtījis šo darbu citam cilvēkam – Annai Salmanei, bet izstādes pavadošo tekstu viņš ir pasūtījis portālā ss.lv. ”

Mēs novedām līdz absurdam to, kas ir jau no baroka laikiem. Vienīgais, pie kā šī progresija var novest - pie tā, ka mākslinieks atsakās arī no tā sava vienīgā ieguldījuma. Nesaka: ”Gleznojam bumbiņas! [par Demiena Hērsta spot paintings – autores piezīme.]”. Nesaka neko. Vienkārši saka: „Man vajag tajā datumā darbu”,” savu ieceri par darba pasūtīšanu citam cilvēkam precizē autors.

Mākslas darbs – tukša telpa, kas nav tukša. To ir piepildījusi doma. Ideja, kas liek pārvērtēt priekšstatus par mākslu, kas liek no jauna definēt robežas mākslas darbam.

Kriša Salmaņa izstādi iespējams apskatīt līdz 8.augustam katru dienu no 11.00 līdz 18.00.

10.augustā Jūrkalnes iedzīvotāji un viesi varēs iepazīt Kates Krolles un Ata Jākobsona darbu „Patiesība ir vienkārša”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti