«jūrK» noslēdz izstāžu ciklu ar Krolles un Jākobsona videoinstalāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Sestdien, 10. augustā plkst. 18:00 Jūrkalnē pop-up mākslas telpā „jūrK” tiks atklāta Kates Krolles un Ata Jākobsona videoinstalācija “Patiesība ir vienkārša”, kas būs pēdējā ekspozīcija šā gada izstāžu ciklā “Laikmetīgā māksla Jūrkalnē”, informē mākslas telpas vadītāja Linda Sīle.

Videoinstalācija “Patiesība ir vienkārša” būs aplūkojama līdz 24.augustam.

„Lai izraktu paša apraktus noslēpumus, nepieciešams atgriezties pie dabas, kas ir pieredzes visintīmākā un tiešākā forma. Visi procesi, kas notiek mūsos, ir dabas sastāvdaļa, neizbēgami to nolemtībā, līdz ar to no tā nav jākaunas vai jāvairās. "Patiesība ir vienkārša" ir mūsu domu pieredze dabas piedāvātajā skatuvē, kur visas darbības ir skaistas un nepieciešamas,“ par savu darbu raksta mākslinieki.

Videoinstalācija iepriekš jau bijusi apskatāma Rīgā, Laikmetīgās mākslas festivāla ”Survival Kit 4" ietvaros un tieši par šo darbu 2012. gadā abi mākslinieki tika izvirzīti Purvīša balvas nominācijai. Mākslas kritiķis Jānis Borgs to komentēja šādi: „Izcili skaists darbs, kas apstādina un liek aizmirst laiku. Festivālā "Survival Kit" šī videoinstalācija izcēlās ne tikai ar vienkāršības solījumu patiesības atklāsmē, bet arī ar dabai raksturīgo un tur, iespējams, aizgūto skaidrības un vienkāršības estētiku. Veidojums fascinē ar savu noslēpuma maģiju un liek apjaust, ka aiz šīs mākslinieku sludinātās "vienkāršības" var pastāvēt vēl kādi citi neatklāti realitātes slāņi."

Kate Krolle ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu (2010). Mākslinieces darbības jomas aptver grafiku, instalāciju, video un kinematogrāfu (Kate Krolle strādājusi kā māksliniece pie režisoru Elīnas Eihmanes un Lauras Zemvaldes filmām). 2010. gadā sadarbībā ar režisoru Valteru Sīli Kate Krolle veidojusi izrādi ”Hipnotizē mani", radot saturu, dialogus, telpas iekārtojumu, kā arī kļūstot par vienu no izrādes aktieriem.

Mākslinice piedalījusies vairākās starptautiskās izstādēs, tostarp “Speed of Darkness and Other Stories”, KUMU, Tallinā (2012), festivālos “Survival Kit” (2010 - 2012), “Track Changes”, GFZK, Leipcigā (2010), “Vielmaiņa” Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Rīgā (2009).

Atis Jākobsons beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedru (2010). Kopš 2004. gada viņš piedalās izstādēs gan Latvijā, gan citur Eiropā. 2009. gada mākslinieks kļuva par SEB stipendijas glezniecībā laureātu, kas ļāva viņam pilnveidoties Parīzē.

Atim Jākobsonas notikušas vairākas personālizstādes galerijās Latvijā, mākslinieks piedalījies izstādēs ārvalstīs – „A4“, Das Gift, Berlīne, Vācija (2012), „Intervencion 2“, Centro Negra, Blanka, Spānija (2013). Šobrīd mākslinieks dzīvo un strādā Berlīnē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti