Juris Dimiters: Kultūra ir lemta izšķīšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 26. marta Mūkusalas mākslas salonā apskatāma Jura Dimitera gleznu un plakātu izstāde „Lietu teātris”. Skatītājus izstādes darbi pārsteidz ar māksliniekam raksturīgo tiešumu un ironiju, bet pats Dimiters, salīdzinot savu darbu krājumu ar traģikomēdiju, Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” pauž, ka mūsdienu latviešu kultūra ir lemta iznīcībai. 

Pašlaik skatāmā izstāde ir plašākā mākslinieka personālizstāde pēdējo 20 gadu laikā. Izstāde Jurim Dimiteram ir atskatīšanās uz paša daiļradi – līdzās pēdējos gados tapušām postkonstruktīvisma stilā darinātām gleznām, skatāmi arī agrīni sirreālisma un abstrakcionisma manierē veidoti darbi, kā arī populāri un uzrunājoši plakāti.

Par provokatoru dēvētais mākslinieks atzīst, ka izstādē gleznas skatāmas lielākā skaitā, nekā plakāti, jo šobrīd glezniecības dimensionālais bezgalīgums viņu uzrunā spēcīgāk.

Plakāti, kas vienmēr kalpojuši kā Dimitera dialogs ar sabiedrību, atgādina anekdoti vai vizuālu ierakstu mikroblogošanas vietnē “Twitter”, kas mūsdienu informatīvajā plūsmā vairs nevienu nesatrauc, tādēļ pēdējo piecu gadu laikā šajā jomā nav radīts nekas jauns.

Mūsdienu kultūra, tās pamatiem slīdot ārā, ir lemta izšķīšanai. Kultūra vairs nav koncentrēta - globalizācijas procesā tiekam atšķaidīti,” redzējumā par šī brīža kultūrvides situāciju dalās mākslinieks.

Par latviešu kultūras misiju šodien Dimiters sauc muzeju krājumu veidošanu, kas nākamajām paaudzēm dotu iespēju atskatīties uz koncentrētas kultūras piemēriem.

Kā jau iepriekš vēstīts, Jura Dimitera izstāde "Lietu teātris" Mūkusalas Mākslas salonā skatāma līdz 26. aprīlim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti