Jūras ainavu skaistums divās mākslas izstādēs Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūrmalas Kultūras centrs sadarbībā ar biedrību „Artemisija” piedāvā projektu – Baltijas valstu meistaru tekstilmozaīkas darbu izstādi „Textile Marina”. Izstādes mērķis ir parādīt tekstilā jūras ainavu skaistumu to dažādībā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību tekstilmākslai kā patstāvīgam mākslas veidam. Tikmēr Jūrmalas pilsētas muzejā jau 11.reizi notiks jūras ainavu izstāde „Marina”.

Projekta "Textile Marina" ietvaros Baltijas valstu – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas – meistari tika aicināti iesniegt darbus, kuros atainotas jūras ainavas. Izstādē eksponētie darbi piedāvā ieskatu dažādo tehniku, gan tradicionālo, gan mūsdienu pielietojumā darbā ar tekstilu.

Kaut arī tekstilmozaīka – angļu valodā 'patchwork' vai 'quilt' – kā mākslas veids pasaulē ir ļoti pazīstama, tās popularitāte Latvijā ir augusi tieši pēdējo divdesmit gadu laikā. Tā tiek izmantota apģērbu šūšanā, funkcionālu objektu veidošanā un ar īpašu vērienu mākslas darbos.

Baltijas valstu meistaru tekstilmozaīkas darbu izstāde „Textile Marina 2016” būs apskatāma no 8. līdz 31. jūlijam Jūrmalas Kultūras centra 1. stāva vestibilā. Izstādes atklāšana 8.jūlijā plkst. 16, informē izstādes veidotāji.

Tikmēr Jūrmalas pilsētas muzejs jau 11.reizi jūlijā organizē jūras ainavu izstādi „Marina”. Izstādē eksponēti dažādās gleznošanas tehnikās veidoti darbi, fotogrāfijas un arī tekstilmākslas darbi.

Izstāde tiks atklāta 8. jūlijā plkst. 17 Jūrmalas pilsētas muzejā.

Izstādes kuratore Aira Ozoliņa stāsta: “Starptautiskā jūras tematikai veltītā izstāde “Marina” Jūrmalas pilsētas muzejā notiks 11. reizi. Daudziem māksliniekiem tā ir tuva tēma un tie labprāt piedalās šajā izstādē. Šogad savus darbus ir atveduši 15 mākslinieki no septiņām valstīm – Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Vācijas, Slovākijas, Beļģijas, Spānijas."

Arī Latvijas mākslinieki bijuši gana aktīvi, norāda kuratore. Izstādē ar saviem darbiem skatītājus priecēs Kristapas Zariņš, Aleksejs Naumovs, Roberts Muzis, Aina Muze, Ilze Laizāne, Ilze Smildziņa, Baiba Apsīte, Jānis Spalviņš, Ligita Caune, Laine Kainaize, Jānis Veiss, Zigmunds Šņore, Jānis Anmanis, Benita Bitāne, Andrejs Severetņikovs, Andrejs Ģērmanis, Olita Gulbe un citi mākslinieki.

"Izstādē būs apskatāmi eļļas, akrila, akvareļa tehnikās veikti darbi, arī grafikas un pasteļi, zemstikla glezniecība, gleznojums uz ādas, gobelēni un keramika. Mākslinieki centušies nofiksēt gaismu un ēnu spēles uz ūdens virsmas, arī liedaga smiltīs un jūras dzīlēs. Jūra tiek parādīta dažādos gadalaikos un klimatiskajos apstākļos. Ir arī mākslinieki, kuriem piemīt ironisks skatījums, laba humora sajūta un mēs jūru redzam no neparasta “skatu punkta” un interesantās situācijās. Tāpat kā sieviete, jūra ir mūžam mainīga, nepastāvīga un aizraujoša... Katram māksliniekam sava jūra, sava marīna," uzsver Aira Ozoliņa.

Izstāde „Marina” Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 31. jūlijam.

Jūrmalas pilsētas muzejs, Jūrmalas vēstures un mākslas biedrība rīko jūras tematikai veltītu izstādi kopš 2006. gada.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti