Jūnijā Rīgā notiks ceturtais starptautiskais performances mākslas festivāls «Starptelpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 15. līdz 19. jūnijam Rīgā notiks ceturtais starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", šoreiz tā norises vieta būs Latvijas Mākslas akadēmija. Jau ceturto gadu festivālu organizē Latvijas Performances mākslas centrs, katru reizi akcentējot citu tēmu. Šogad tā ir "citādība", informēja rīkotāji.

Festivāls "Starptelpa" notiks no 15. līdz 19. jūnijam, tāpat kā iepriekšējos gados savā norisē ietverot gan meistarklases, gan akadēmisko dimensiju, gan ārzemju un vietējo mākslinieku performances. 15. jūnijā būs Lielbritānijas profesora Dominika Džonsona lasīšanas meistarklase, kurā tiks pētīta radikālā estētika performances mākslā. Tajā piedalīties varēs 15 dalībnieki. No 16. līdz 17. jūnijam – starptautiska konference, kuru rīko Latvijas Mākslas akadēmijas doktorantūras nodaļa un kurā būs atsevišķa sekcija, veltīta ķermeņa un performativitātes tēmai. Savukārt mākslinieku individuālās un grupas performances skatītāji varēs pieredzēt no 17. līdz 19. jūnijam. Detalizētu festivāla programmu organizatori izsludinās tuvāko nedēļu laikā.

Šogad starptautiskais performances mākslas festivāla "Starptelpa" norises vieta būs Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). "Mēs uzskatām, ka tas ir liels sasniegums, jo pirmo reizi vēsturē performances māksla tiks iekļauta LMA vizuālo disciplīnu lokā ka leģitīma, nevis margināla mākslas forma," atzīmēja festivāla organizatori.

Festivālā piedalīsies ārvalstu mākslinieki no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Nīderlandes, Vācijas, Lietuvas, Serbijas, Meksikas un Itālijas. Savukārt Latviju tajā pārstāvēs gan vietējie mākslinieki, piemēram, Anna Maskava, Arvis Kantiševs, Laura Šterna, gan Latvijas Mākslas akadēmijas performances mākslas studenti un Latvijas Performances mākslas centra performances kursa absolventi. 

"Šī gada festivāla tēma "Citādība" ļauj pievērsties identitātes aspektu analīzei, jo sevišķi tikko pārdzīvotās pandēmijas kontekstā, kad novērojām sabiedrības polarizēšanos un populisma uzplaukumu," uzsvēra Latvijas Performances mākslas centra vadītāja Laine Kristberga. "Nereti "citādais" kā atšķirīgais no pamatgrupas tiek marginalizēts un atstumts, balstoties uz pieņēmumiem un stereotipiem. Priekšstati par citādo var tikt konstruēti uz etniskās vai reliģiskās piederības, nespējas, seksuālās orientācijas, rases, dzimtes un dzimuma, sociāli ekonomiskā stāvokļa un citu parametru pamata, tādējādi citādā definēšana izkristalizējas arī kā politisks jautājums. Šis tematiskais loks paver plašas interpretācijas iespējas un disciplīnu mijiedarbības krustpunktu potenciālu."

Latvijas Performances mākslas centrs ir dibināts 2018. gadā un jau vairākus gadus organizē starptautisko performances mākslas festivālu "Starptelpa". Katru gadu centrs sadarbībā ar vietējiem un ārvalstu māksliniekiem īsteno performances mākslas kursu, kā arī rīko dažādas publiskās meistarklases, lekcijas un seminārus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti