Rīta Panorāma

Intervija ar LU profesoru Jāni Ikstenu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Cepure"- ungāru dizaineres Valērijas Fazekašas izstāde

Jūgendstila muzejā skatāma ungāru dizaineres Valērijas Fazekašas cepuru izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" no 7. oktobra skatāma mūsdienu ungāru dizaineres Valērijas Fazekašas (Valéria Fazekas) izstādi "Cepures", informēja muzeja pārstāvji.

Izstādē apskatāmās cepures ir funkcionālas un vienlaikus arī īpaši mākslas objekti – galvas rotas, kas ļauj katram valkātājam apliecināt savu personību, skaidroja rīkotāji. Šī izstāde ir daļa no Ungārijas kultūras dienām Latvijā.

Māksliniece Valērija Fazekaša absolvējusi Budapeštas Lietišķās mākslas universitātes (tagad Mohoja-Naģa Mākslas un Dizaina universitāte) Tekstila dizaina nodaļu kā aksesuāru dizainere, bet jau studiju laikā sākusi veidot cepures, kas ļāva viņai eksperimentēt un pievērsties formas un struktūras meklējumiem.  

Kā atzina pati dizainere, viņas stilā jaušama aizraušanās ar modernisma un konstruktīvisma ģeometriski telpiskajām pamatformām. Viņu saista gan struktūru dinamiskums, gan materiālu, krāsu un tekstūru daudzveidība. Cepures Valērija Fazekaša rada vienā eksemplārā vai ļoti ierobežotā skaitā.

1994. un 1997. gadā viņa atvēra savus pirmos cepuru salonus Budapeštā. Kopš tā laika dizaineres ekstravagantās cepures izstādītas galerijās un izstāžu zālēs ne vien Ungārijā, bet arī Apvienotajā Karalistē, Austrijā, Šveicē, Francijā, Vācijā, Nīderlandē un Latvijā.

Izstāde veidota sadarbībā ar Ungārijas vēstniecību Latvijā. Izstāde muzejā "Rīgas Jūgendstila centrs" apskatāma no 2022. gada 7. oktobra līdz  4. decembrim muzeja darba laikā. Muzejs atvērts no plkst. 10.00 līdz 18.00 katru dienu, izņemot pirmdienas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti