Kultūras ziņas

Georgija Osokins. Klavieru solo un baleta viencēliens

Kultūras ziņas

Uz Liepāju atvesta viena no Faberžē olām

Lieldienas Jūgendstila centrā

Jūgendstila centrs Lieldienu laikā sagatavojis tematisku izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No 12. aprīļa muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" interjerā būs apskatāmi mākslinieces Tamāras Čudnovskas radīti Lieldienu dekori un šiem pavasara svētkiem raksturīgi priekšmeti no muzeja krājuma. Bet skatlogos tiks izvietoti līdz šim neredzēti dekori, kas darināti pēc 20. gadsimta sākuma rotājumu paraugiem.

"Muzejs "Rīgas Jūgendstila centrs" šogad aicina apmeklētājus ielūkoties mūsu logos, kur jauni dekori, nofotogrāfēties pie stenda, kurš būs pieejams augu diennakti. Interjerā mēs šogad aicinām apskatīties dekorus, kurus darinājusi Tamāra Čudnovska un, protams, mūsu brīnišķīgo kolekciju, kurā ne mazums gan krājuma priekšmetu, kas skar galda klāšanu, interjera rotāšanu," ar muzeja aktualitātēm iepazīstina izstādes kuratore Iveta Sproģe.

Mākslinieces Tamāras Čudnovskas rokām atjaunoti vai no jauna darināti tamborēti groziņi ar papīra puķēm, jo dzīvie ziedi bijuši ļoti dārgi. Cukurā mērcēts tamborējums ticis izžāvēts uz stikla trauka un tad rotāts ar auduma ziediem. 19. gadsimtā ļoti iecienīti bijuši arī vaska ziedi, kurus izmantoja ne tikai Lieldienu dekoros, bet pat baznīcas dekorēšanā. Pirmo reizi muzeja logus rotās arī Lieldienu vainagi.

"Šie vainagi ir izgatavoti speciāli pēc muzeja pieprasījuma. Atklātnēs ir ļoti daudz visādi motīvi, bet es nekur neredzēju tādu pierādījumu, ka 19. gadsimtā kāds karinātu vainagus logos," atklāj māksliniece.

Parasti Lieldienu olu vainags rotāja kādu galdu, taču ēdamistabā pusdienu galds tika klāts ar lielu rūpību, un muzeja apmeklētājus priecēs īsts šokolādes zaķis, kurš gatavots pēc tā laika receptes. Ļoti nozīmīga krājuma daļa ir atklātnes, kuras raksturo jūgendstila laiku.

Iveta Sproģe stāsta: "Mēs redzam, ka ir atklātnes, kurās līdzās dabas ainavām, dabas skatiem, kuri vēsta par pavasari, par atmodu, par jaunām vēsmām, ir stāsts par tautas identitātes meklējumiem, un tajos ir dzeja gan no Jāņa Akuratera, gan Aspazijas, gan Raiņa, gan Kārļa Skalbes, kas liecina, ka pavasaris – tā ir garīgā izaugsme, un šajā laikā mēs visi esam aicināti būt apzinīgi un veidot savu valsti, un svinēt šos svētkus."

Mazajiem apmeklētājiem noteikti patiks putnu koks, kurā būs salidojuši dažādi putni, lai 24. aprīlī kopā ar mākslinieci Baibu Ērgli klausītos un mēģinātu atdarināt pilsētas putnu balsis. Un, ja pēc Lieldienu brīnuma nevarat doties pie dabas, to noteikti atradīsiet Rīgas Jūgendstila centrā, kurš savus apmeklētājus gaidīs līdz pat 25. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti