Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" atklāj sezonu

Kultūras ziņas

Nora Ikstena - pirmā latviešu literatūras vēstnese ASV

Jānim Streičam šodien 80!

Jubilāru Jāni Streiču pārsteidz mākslinieku vēlme piedalīties izstādē «Streičs un draugi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lielā atsaucība bija pārsteigums man, – tā kinorežisors Jānis Streiča komentē vairāk nekā 100 mākslinieku vēlmi piedalīties izstādē Svētā Pētera baznīcā. Neilgi pirms izstādes atklāšanas ierodas vēl draugi ar darbiem no Lietuvas. Bet lielākā ekspozīcijas daļa jau iekārtota.

Jau vēstīts, ka 26.septembrī savu 80. dzimšanas dienu atzīmē Jānis Streičs - viens no prominentākajiem latviešu kinorežisoriem, scenārists, aktieris un gleznotājs.

Par godu jubilejai 26. septembrī meistara sveicēji pulcējas Svētā Pētera baznīcā, izstādes “Streičs un draugi” atklāšanā. Tajā aplūkojami gan paša jubilāra gleznas, gan viņa draugu un domubiedru darbi.

Izstādē arī aplūkojamas Jāņa Streiča gleznotas ainavas, kas ir viens no jubilāra pēdējo gadu iecienītākajiem vaļaspriekiem.

„Tās ir bērnu dienu atmiņas,” rāda režisors un citē dzejoli: „To vietu vairs nav, tikai vietvārdi vēl skan, / Bet aiz vārdiem ainas, kas svešas man. / To vietu vairs nav, kur bizoju basām kājām, / Un ļaužu vairs nav, tie deportēti uz debesu mājām.”

„Svarīgie notikumi nekad nepaliek atmiņā, Reti kad. Ziniet, kas paliek – tie negaidītie! Mana jubileja katra bijusi negaidīta. Es nekad neesmu gatavojies,” turpina režisors. „Brīnumi nenotiek, bet, ja notiek, ir vajadzīgs milzīgs darbs, un tad notiek brīnumi.”

„Man liekas, ka nācija domā par mani labāk, nekā es patiesībā esmu. Jādzīvo, lai nepieviltu viņus,” atzīst Streičs.

Izstāde “Streičs un draugi” Svētā Pētera baznīcā būs aplūkojama līdz 20. novembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti