Johansona video darba pirmizrādei izmantotas 32 tonnas ledus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mākslinieks Voldemārs Johansons Norvēģijā, festivālā Barents Spektakel, pirmizrādīja savu skaņas un kino skulptūru “Prombūtne''. Tā ir telpiska ledus ekrānu  instalācija savienojumā ar īpaši šim darbam radītu skaņdarbu kā veltījumu trauslajai Arktikas dabai. Trīs ledus ekrānu izgatavošanai izmantotas ap 32 tonnām ledus. Darbs tapis divu gadu garumā, dodoties divās ekspedīcijās uz ekstrēmas vides un ledāju pasauli Arktikā.

Jaunais kinematogrāfiskais darbs dokumentē šībrīža Arktisko ainavu: ledāju virsmas un sairumu, kalnu grēdas, raupjo zemes virskārtu, ledus kušanu un ūdens plūsmas. Februāra beigās “Prombūtnes” pirmizrāde notika pašos Norvēģijas ziemeļos, Kirkenes pilsētā, kas ļāva Barents Spektakel festivāla apmeklētājiem sajust cilvēces un neskartas dabas attiecības: apjaust arktisko elpu un ainavas varenību, modinot pārdomas par civilizāciju un izdzīvošanu šādos ekstremālos apstākļos.

Par šī darba filmēšanas un skaņas ieraksta vietu tika izraudzīts Svalbāras arhipelāgs, kas ir pasaulē vistālākā uz ziemeļiem esošā cilvēku apdzīvotā vieta. Svalbāra tiešā tulkojumā nozīmē "aukstā mala", kas atbilst vietas aprakstam, jo neviesmīlīgo arhipelāgu klāj ledus un sniegs.

"Darbs tapa divu gadu garumā, sadarbojoties ar norvēģu polārzinātniekiem, ledus mākslinieku Pederu Istadu un latviešu videooperatoriem. Pirmajā izpētes braucienā kopā ar operatoru Māri Maskalānu devāmies tālu prom no civilizācijas, lai dokumentētu arktisko dabu. Iegūtais vizuālais materiāls un kolekcionētās arktiskās skaņas veidoja darba pamatu. Otrās ekspedīcijas laikā, sadarbībā ar norvēģu saksofonistu Rolfu-Eriku Nīstremu radījām ziemeļu iedvesmotu skanējumu, izmantojot gan akustiskos instrumentus, gan elektroniku" stāsta Johansons.

Ekspedīciju dokumentēja Jānis Kešāns un Eva Johansone, lai skatītājiem uzskatāmi ilustrētu, kāds bijis darba radīšanas process un atbildētu uz jautājumu - kā top mākslas darbs? Septiņu minūšu videomateriālā aplūkojams divu gadu darbs, kurā fiksētas gan divas ekspedīcijas, gan sadarbība ar norvēģu saksofonistu Rolfu-Eriku Nīstromu. “Gala rezultāts patīkami pārsteidza, jo lielie ledus masīvi, uz kuriem pulsēja Arktikas ainas, mūzikas pavadībā, šķiet, atdzīvojās, stāstot katrs savu ledāja stāstu”, iespaidos dalās Eva Johansone.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Undercurrents" documentary from Eva Johansone on Vimeo.

Šis mākslas tematiski turpina mākslinieka Voldemāra Johansona iepriekšējos darbos sāktās studijas par fizikālās pasaules un cilvēka pieredzes saskarsmi. Iepriekšējais šīs sērijas darbs "Slāpes" guva plašu publikas un mākslas kritiķu atsaucību, kā arī tika nominēts Purvīša balvai.

Darba tapšanu atbalsta Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mobilitātes programmā "Kultūra", Valsts Kultūrkapitāla fonds, “airBaltic” un “Gandrs”. Filma producēta studijā “VFS Films”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti