Kultūras ziņas

Latvijas dizains iekaro Berlīni

Kultūras ziņas

Uz "Kulakova nakti" ar "Menueta" nošu grāmatu

Simetrijas lūzums skaņā un zīmējumā

Johansona «Simetrijas lūzums» turpina izstāžu sēriju Kalnciema kvartālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Turpinot projekta “#Blumbergs. Bezgalība” izstāžu sēriju, fonda “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā 28.jūlijā atklāj Voldemāra Johansona izstādi “Simetrijas lūzums”. Līdz šim nekur neizstādīti darbi ilustrē mākslinieka interesi par vizualitāti, skaņu un zinātni.

Iespējams, plašāk pazīstams kā elektroniskās mūzikas komponists, Voldemārs Johansons nenodala skaņu no telpas un telpu no skaņas, tāpēc viņa izstādē “Simetrijas lūzums” ir aplūkojami ar datu plūsmas palīdzību veidoti zīmējumi un skaņas skulptūra, kas arī radīta no šīs pašas datu plūsmas.

"Simetrijas lūzums apzīmē to brīdi, kad kaut kāds stabilitātes stāvoklis salūst un tiek ieņemts kaut kāds viens konkrēts stāvoklis no visiem iespējamiem, un simetrija vairāk nepastāv tajā brīdī," skaidro mākslinieks Voldemārs Johansons.

"Laikmetīgā māksla labprāt pieņem šos netradicionālos materiālus. Ne tikai glezniecību, tēlniecību un grafiku, ko mēs zinājām gadsimtiem ilgi. Arī skaņa var būt materiāls, un arī skaņā var veidot konceptuālus darbus. Un Voldemārs Johansons to veiksmīgi dara, izmantojot savu komponista pieredzi," uzskata izstādes kuratore Inga Šteimane.

Ekspozīcijas vizuālo daļu veido zīmējumi, kuru pamatā ir datu plūsmas, kas raksturo dažādas nenosauktas fizikālas parādības atšķirīgos laika nogriežņos. Un tie ir izpildīti ar vienu nepārtrauktu līniju. Savukārt skanisko daļu – to pašu datu pārstrāde skaņā, kas arī raksturo izstādes pamattēmu – simetrijas lūzumu.

"Ja, teiksim, zīmējumi ir kaut kāds tāds viens iekonservēts, laikā esošs notikums un pabeigts laika nogrieznī, tad savukārt šī objektu grupa ir kaut kas tāds, kas darbojas reālā laikā, nepārtraukti visu izstādes darbības laiku," stāsta mākslinieks.

Pat ja tiešas paralēles starp Voldemāru Johansonu un Ilmāru Blumbergu, kuram veltīto izstāžu ciklā iekļaujas šie darbi, nevar vilkt, garīgā saikne ir nenoliedzama, jo abus vieno universālisms, plašums, brīvība un darbība plašā mediju spektrā.

"Komponists, strādājot ar laikmetīgo elektronisko mūziku, cenšas nojaukt gadsimtiem izveidojušos stereotipu par mūzikas simetrisku uztveri, kas arī ir saistīts ar cilvēka uzbūvi. Šis uzdevums ir to nojaukt un mēģināt mūs radināt pie cita veida klausīšanās," saka Šteimane. "Ilmārs Blumbergs savukārt mūs radināja pie cita veida laika uztveres. Laiks nav viendabīgs, bet komplicēts, līdz ar to arī telpa ir komplicēta."

Izstādes veidotāji aicina skatītājus baudīt darbus ar atvērtu prātu un bez aizspriedumiem, un tad arī kādā no daudzajiem darbu slāņiem varēs atrast sev saistošo un pazīstamo.

Johansona "Simetrijas lūzums" skatāms līdz 7.augustam.

Jau vēstīts, ka šogad vasaras mājā norisinās sešu izstāžu sērija "#Blumbergs. Bezgalība". Sērijā piedalās Miķelis Fišers, Ansis Starks, Gints Gabrāns, Voldemārs Johansons, Sabīne Vernere un Andrejs Strokins.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti