Kultūras ziņas

Vasaras klasika Orķestra "Rīga" izpildījumā

Kultūras ziņas

"Sarežģītās vēstures" videostāstos

Stikla skaņas Jelgavā

Jelgavā izstādes «Stikla skaņas» atklāšanā iepazīstina ar mūzikas instrumentu stiklafonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jelgavā Ģederta Eliasa vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde ''Stikla skaņas'', kurā stikls parādīts visdaudzveidīgākajās izpausmēs. Izstādes atklāšanā prezentēja arī īpašu mūzikas instrumentu – stiklafonu, kura skanošās daļas izgatavotas no kausēta stikla.

Mākslinieces Ingas Salmiņas aizraušanās ar stiklu aizsākusies Līvānu stikla rūpnīcā, un arī pēc tās likvidācijas bijusi vēlme, lai stikla māksla nepaliktu tikai vēsture. Tā eksperimentos tapuši darbi, kuros stikls savienots ar dažādiem materiāliem. Izstādē ''Stikla skaņas'' līdzās kausēšanas tehnikā veidotiem stikla traukiem apskatāmi arī koka gaismas objekti.

“Es īstenībā tā arī jūtos, kā mirklis stiklā iekausēts, kā mirklis krāsās iegleznots. Mana pirmā aizraušanās joprojām ir gleznošana. Stikls nu jau ir palicis par otro aizraušanos, un tas ir daudz,” pastāstīja Inga Salmiņa.

Uz stikla traukiem var ne tikai skatīties un rast tiem praktisku lietojumu, bet arī spēlēt. Klausoties šajās skaņās radusies doma izveidot stikla mūzikas instrumentu. Tā

kopā ar mūzikas instrumentu meistaru un mūziķi Aleksandru Maijeru tapis ksilofonam radniecīgs mūzikas instruments – stiklafons.

Kā norādīja Maijers, tembrā stiklafons atšķiras, jo katrs materiāls ir atšķirīgs. Stikls esot diezgan blīvs materiāls.

Mūziķis atzina, ka, lai arī instruments izskatās vienkāršs, to izveidot neesot bijis viegli, un iespēju to pilnveidot vēl esot daudz.

“Šim ir mazliet vairāk par oktāvu, bet var izvērst, ka viņam būtu pustoņu vairāk, un kaut vai divas pilnas oktāvas,” skaidroja Maijers.

Izstāde ''Stikla skaņas'', kas veidota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu, Ģederta Eliasa vēstures un mākslas muzejā būs apskatāma līdz augusta beigām, bet septembrī tā priecēs Rīgas skatītājus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti