Jelgavā atklās pieminekli dziedātājai Norai Bumbiere

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Piemineklis būs vairāk nekā sešus metrus augsts un atradīsies skvērā aiz Jelgavas kultūras nama. Pieminekļa autors ir tēlnieks Kārlis Īle, kuru Noras Bumbieres fonda pārstāvji izraudzījušies piecu Latvijas mākslinieku konkurencē.

Piektdien Jelgavā beidzot tiks īstenota vairāku gadu garumā lolota ideja - atklāts piemineklis mūsu izcilajai dziedātājai Norai Bumbierei. Piemineklis būs vairāk nekā 6 metrus augsts, un atradīsies skvērā aiz Jelgavas kultūras nama. Pieminekļa autors ir tēlnieks Kārlis Īle, ko Noras Bumbieres fonda pārstāvji izraudzījušies piecu Latvijas mākslinieku konkurencē. Ar tēlnieku viņa darbnīcā, kur šajās dienās rit pēdējie pieminekļa izveides darbi, tikās Baiba Kušķe:

 

Kārļa Īles darbnīca atrodas Pārdaugavā, lielā angārā… kad tur ierodos, darbnīcā notiek ļoti intensīvs darbs pie Noras Bumbieres pieminekļa.. vienā angāra stūrī tiek piegriezti stikli, otrā stūrī - valcēti nerūsējošā tērauda fragmenti, bet pašā centrā - tērauda konstrukcijas tiek slīpētas un metinātas kopā. Darbnīcā pagaidām vēl atsevišķi redzamas arī dažādas pieminekļa detaļas - no bronzas darinātas kļavu lapas, stilizēts ugunskurs, kā arī Noras Bumbieres portrets.

Kārlis Īle stāsta, ka pašā sākumā vēl tikai uzsākot darbu pie pieminekļa, viņš ļoti daudz klausījies Noras Bumbieres dziedātās dziesmas, un tieši tās arī devušas atslēgu pieminekļa idejai. Piemineklī būs ietverts arī Noras Bumbieres portrets, ko tēlnieks veidojis, galvenokārt rūpīgi skatoties videomateriālus. Piemineklis būs vairāk nekā 6 metrus augsts, tā pamatne veidota no pulēta granīta, vijīgajai daļai izmantots nerūsējošs tērauds, bet stilizētās kļavu lapas un dziedātājas portrets darināts no bronzas. Naktīs skulptūru iecerēts arī apgaismot. Pieminekļa autors ir pateicīgs, ka tieši viņam uzticēts šis darbs, jo uzskata, ka Noras Bumbieres balss ir viens no mūsu dārgumiem:

Īle

Norai Bumbierei veltīto pieminekli Jelgavā, skvērā aiz kultūras nama, atklās piektdien, kad Jelgavas kultūras namā notiks arī dziedātājas piemiņas koncerts, uz to visas biļetes ir jau pārdotas.

Baiba Kušķe, Latvijas radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti