Kultūras rondo

Siguldas Opermūzikas svētki: Maija Kovaļevska debitē "Toskā", Diāna Zandberga spēlē Listu

Kultūras rondo

Lībiešu kultūrtelpa mūsdienās - valodā, literatūrā, mākslā un mūzikā

Izstādē "Naivā" darbus rāda autori, kas līdz šim savas prasmes turējuši noslēpumā

Jebkurš var darīt jebko un nekad nav par vēlu. Naivā izstāde galerijā «LOW»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Laikmetīgās mākslas galerijas „LOW” rezidenču programmas ietvaros šobrīd skatāma jaunās mākslinieces Luīzes Rukšānes kūrētā izstāde „Naivā”. Tajā ar saviem darbiem piedalās autori, kuriem nav mākslas izglītības, bet kurus raksturo radoša interese un jau iesākta vizuālās mākslas pašdarbība, kas līdz šim turēta noslēpumā vai atrādīta tikai šauram draugu lokam. Pētām naivitātes robežas.

„Jebkurš var darīt jebko, un nekad nav par vēlu” – tas varētu būt otrs „Naivās izstādes” nosaukums galerijā „Low”, un, iespējams, ka tam piekristu arī izstādes kuratore Luīze Rukšāne.

Ekspozīcijā iekļauti tādu autoru darbi, kuru pamatnodarbošanās nav saistīta ar mākslu, bet kuriem visviens ir savs sakāmais un radošais redzējums. Zīmējumi, projekcijas, glezniecība un rotaļlietu dizains – tehnikas ir dažādas un atstāj saraibinātu iespaidu. Taču ne negatīvā ziņā. Pēc izstādes apmeklējuma tā vien gribas iespraust mutē smilgu un doties klejojumā, kurp vien deguns rāda. Līdzīgi, kā tas redzams mākslinieces Bengas darbā „Un ko tu vēl nedarīji pagājušajā vasarā?”.

“Man tas bija jautājums, vai būs jautri to darīt. Un man bija.

Un tad tas notika kaut kādā veidā, es nezinu kādā,” stāsta Benga par pievēršanos mākslai. "Sēdēju studijā Berlīnē pie drauga, un viņam bija krāsa, un man bija audekls, un es nopirku otas. Sēdēju, rakstīju internetā vārdu nevainība un naivums, sinonīmus tam, un tad tas notika."

Benga. Un ko tu vēl nedarīji pagājušajā vasarā?
Benga. Un ko tu vēl nedarīji pagājušajā vasarā?

Benga atklāj, ka dzīvē daudz cenšas balstīt uz to, lai būtu jautri un interesanti, ja tā nav, domā, kā kaut ko nedarīt vai ko citu darīt tā vietā.

Elizabete Šatalova darbu „Only me” izveidojusi ar praktisku mērķi: atrast mīļoto cilvēku – vai pat vīru.

Lai šo ieceri realizētu, viņa skrupulozi iepazīstinājusi ar savu personību, kā arī uzrādījusi līdzšinējo pieredzi partnera meklējumos – tiek citētas vairāku vīriešu atbildes uz viņas izrādīto interesi. Vismaz pagaidām Elizabetes meklējumi ir bez rezultātiem, bet izstāde jau vēl arī nav beigusies.

"Tas bija garš process. Es atklāju aģentūru, kas saucas "Only You" Teikā netīšām, ejot pie zobārsta. Es tikko biju izsitusi divus priekšzobus un jutos visai ievainojama šajā ziņā kā meitene, kurai nav priekšzobu. Kurš tādu ņemtu?" stāsta Elizabete Šatalova, kā radusies ideja tik emocionāli atklātam darbam. "Tajā brīdī ieraudzīju šo aģentūru. Caur joku iedomājos, ka varētu kaut ko tādu ārpus klasiskajiem iepazīšanās veidiem. Pavisam drīz Luīze man piedāvā piedalīties ar šo naivuma ideju. Saslēdzās kopā, ka vajadzētu aiziet."

Elizabetes Šatalovas darbs
Elizabetes Šatalovas darbs

Šatalova atzīst, ka viss sācies ar zvanu, tad saņēmusies aiziet uz aģentūru, un izvēlēties sevi kā objektu šķitis visgodīgāk, jo nevarēja lūgt nevienam darīt to darīt savā vietā, ja pēta savas attiecības un attieksmi pret iepazīšanos.

"Viss tapa tik personisks netīšām, sapratu, ja gribu izstāstīt visu garo stāstu, likās, ka visu vajadzētu izlikt. Nav par ko kautrēties, mērķis ir atrast savu īsto, kaut vai šajā izstādē, jo tas neizdevās aģentūrā, tā nesniedza atbildes, kur atrast un kā atrast vīriešus," vērtē Šatalova. 

Diāna Raugule ir literatūrzinātniece, kura iztiku pelna ar darbu tiešsaistes kazino. Viņas vājība ir ekstravaganti tērpi un aksesuāri, kuros nereti nolasāmas tiešas norādes uz kvīra un citu netradicionālo seksuālo orientāciju simboliku. No tās Diāna nav atkāpusies arī izstādes ietvaros. Viņas darbā centrālā persona ir kaķis.

"Tas ir runcis, viņu sauc Patriks, viņam ir īsts prototips, tas ir mana drauga kaķis. Esmu centusies noķert arī viņa sejas izteiksmi, kas, likās, izdevās ļoti labi, kas atspoguļo viņa personību. Viņš ir tāds smalks kundziņš, aristokrāts," stāsta Diāna Raugule.

Turpat redzami trīs maināmie kostīmi, kas domāti kaķim, katram no tiem ir savs īpašs nosaukums.

Aleksandra Aleksandrova zīmējums
Aleksandra Aleksandrova zīmējums

Ekspozīcijā iekļautas arī praktiskas norādes mākslinieku labklājības celšanai – tās piedāvā ne mazāk ekstravaganta konsultantu apvienība „Next Level Media Solutions”.

Skatāmi arī mūziķa Aleksandra Aleksandrova zīmējumi, gluži kā no skolas sola atvilktnes izņemti, bet ar pietiekami skaudrām un aktuālām alūzijām.

Atgriezties pie naivitātes galerijā „LOW” iespējams vēl līdz piektdienai, 26. jūlijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti