Jāzepam Pīgoznim piešķir Preiļu goda pilsoņa nosaukumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mūžībā aizgājušajam Latgales māksliniekam Jāzepam  Pīgoznim 16.novembrī piešķirs Preiļu goda pilsoņa nosaukumu.

Mākslinieks, kurš spējis  uztvert un parādīt Latgales īsto garšu - tā par Latgales mākslinieku Jāzepu Pīgozni saka amata brāļi un viņa mākslas darbu pazinēji. Šogad 15.septembrī māksliniekam būtu apritējuši 80 gadi. Lai arī gleznotājs ir aizgājis aizsaulē, viņš joprojām ir dzīvs atmiņās un  savos darbos, kas tik niansēti spējuši atklāt Latgales ainavas un tās patiesos vaibstus - vai tas būtu tikko uzarts lauks ar pirmo sniegu, vai miglains rīts. "Viņš ir savējais," - tā par  Jāzepu Pīgozni saka Preiļos, kur 16.novembrī māksliniekam pēc naves tiks piešķirts Goda pilsoņa nosaukums.

"Jāzeps Pīgoznis ir īsts lauku bērns. Dzimis un audzis pašā Latgales viducī - Rēzeknes apriņķī, bija viens no pirmajiem pārdrošajiem latgaliešiem, kas pēckara puikas gados devās uz Rīgu ar vienu sapni - dienās kļūt par mākslinieku," - tā par savu novadnieku raksta Latgales muzeji. Viņš Latgali mīlēja un izjuta, un to izpauda savos darbos.

"Viņš mācēja uztvert to momentu - gaismas spēli lapās, miglainus rītus, pirmais sniegs uz uzarta lauka, tādas smalkas nianses, kur ir uzķerts moments. Viņš bija lielisks momenta tvērējs, mācēja parādīt Latgales garšu," saka preilēniete, māksliniece Dace Abricka.

Savu garšu un devumu maklinieks nesis arī mazpilsētās. Preiļos Jāzepu Pīgozni sauc par savējo, tagad to apliecinot ar īpašu zīmi.

"Pēc nāves māksliniekam tiks piešķirts Preiļu goda pilsoņa nosaukums. To saņems mākslinieka tuvinieki. Būs arī radi, draugi, pasākumā piedalīsies arī Latvijā pazīstamas, ar mākslu saistītas personības," stāsta  Preiļu novada  domes pārstāve Maija Paegle.

"Kāpēc tieši Preiļi un Jāzeps Pīgoznis? Tāpēc, ka mākslinieks bija regulārs plenēru dalībnieks, viņš pats arī piedalījās plenēru organizēšanā. Jāzepa Pīgožņa radi un tuvinieki ir nolēmuši ļoti lielu daļu no tā, kas palicis, no īpašām vērtībām, dāvināt Preiļu muzejam. Preiļu muzejs jau ir saņēmis daļu no šīm mākslinieka svarīgajām lietām," stāsta Maija Paegle, uzsverot - lai arī Jāzeps Pīgoznis nav dzimis Preiļos, viņš šeit ir kā savējais.

Jāzeps Pīgoznis savos darbos ir bijis košs un ar savu redzējumu - tā ir visas Latvijas bagātība, tā par mākslinieku, nespējot par viņu runāt pagātnes formā, stāsta gleznotāja, Latvijas Mākslinieku savienības biedre un Daugavpils novadpētniecības muzeja darbiniece Valda Mežbārde.

"Manā izpratnē viņš ir izteikts ainavists, kaut gan viņš jaunību iesāka kā ļoti krāšņs grāmatu ilustrators. Viņš ir ne tikai gleznotājs,  bet arī perfekts grafiķis. Mūsu fondi var lepoties ar to, ka mums ir dažas grafikas. Jo viņš palika vecāks, jo viņš palika krāsaināks, spožāks. Es domāju, ka tiem cilvēkiem, kuriem ir tā vide, tā vieta, no kurienes viņi ir nākuši, viņi to visvairāk arī patiesībā sajūt. Viņš atrod to raksturīgāko, kas ir. Varbūt viņam nav plašā panorāma, ar ko parasti saistās Latgale, bet viņš tver motīvus, fragmentus no lielās Latgales," stāsta Valda Mežbārde.

Tas, ka Preiļi māklinieku īpaši novērtējuši, Preiļos dzimušajiem ir liels lepnums, neslēpj Dace Abricka: "Viennozīmīgi pelnīti. Viņš ir viens no nozīmīgākajiem latviešu glezniecības pārstāvjiem. Viņš ir ļoti kolorīts savos darbos. Bija. Žēl, ka ir aizgājis šis cilvēks. Viņš tik skaisti ir attēlojis Latgales ainavas. Ir nācies izstādēs redzēt viņa šarmu, tādu pieklusinātu, viņš nebija pompozs un košs, bet tik daudzšķautņains. Interesanta personība, kuru es diemžēl personiski neiepazinu, bet caur darbiem var redzēt, cik viņš bija izcils cilvēks."

Preiļu novada Goda pilsoņa goda zīmes pasniegšanas ceremonija mākslinieka Jāzepa Pīgožņa ģimenei šodien svētdien, 16.novembrī, Preiļu kulturas namā svinīgā Latvijas Republikas Proklamēšanas 96.gadadienai veltītā sarīkojumā "Tu esi Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti