Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā iegūst Agra Ritiņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

19. septembrī jau sesto gadu pēc kārtas Preiļos tika pasniegta Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā. Šogad Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro par darbu “Otrie Ziemassvētki” saņēma māksliniece Agra Ritiņa, informēja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja speciāliste vēstures jautājumos Ilona Vilcāne.

Balvu pasniedza žūrijas priekšsēdētājs, Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā 2019. gada ieguvējs mākslinieks Nugzars Paksadze un Preiļu novada domes priekšsēdētāja otrā vietniece Klavdija Zarāne.

Pasākums pulcēja māksliniekus, Jāzepa Pīgožņa ģimeni, skolu jaunatni, preiliešus un ikvienu interesentu, kam tuva ir Latvijas ainava. Balvas pasniegšanas ceremoniju bagātināja soprāna Arnitas Eglītes muzikālais sniegums un Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāzijas deju kopa “Gaida”.

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā
Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā

Šogad konkurss “Jāzepa Pīgožņa balva Latvija ainavu glezniecībā” bija pulcējis 180 māksliniekus, kas žūrijas vērtējumam kopumā iesniedza 327 mākslas darbus. Iesniegtos darbus vērtēja profesionāla žūrija, kuras sastāvā kā žūrijas priekšsēdētājs darbojās mākslinieks Nugzars Paksadze, mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, māksliniece Helga Jaksone, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore Silvija Berezovska, mākslinieks Jānis Anmanis, tekstilmāksliniece Leontīne Pīgozne un scenogrāfs Aigars Ozoliņš.

Pēc žūrijas veiktās darbu atlases, kas norisinājās divās kārtās, pamatekspozīcijai tika izvēlēti 92 gleznojumi.

Šogad žūrija balvai bija nominējusi sešus autorus – Induli Landausu ar darbu “Pastaiga”, Baibu Ābelīti ar darbu “VEF”, Albertu Pauliņu ar darbu “Ķebes”, Agniju Ģērmani ar darbu “Skrējiens”, Ingu Jurovu ar darbu “Maskavas iela. Pirmais sniegs” un Agru Ritiņu ar darbu “Otrie Ziemassvētki”.

Labajā pusē: Agras Ritiņas darbs "Otrie Ziemassvētki"
Labajā pusē: Agras Ritiņas darbs "Otrie Ziemassvētki"

Jau trešo gadu arī jaunajiem talantiem bija iespēja parādīt savu veikumu un pretendēt uz balvu jauniešiem Latvijas ainavu glezniecībā. Kā atzina jauniešu konkursa žūrija, kuras sastāvā bija māksliniece, žūrijas priekšsēdētāja Laura Pīgozne, Silvija Berezovska un Preiļu Mūzikas un mākslas skolas direktora vietniece Marianna Abricka, šogad jauniešu darbi bija augstā mākslinieciskā līmenī, tāpēc tika piešķirtas veselas trīs trešās un divas otrās vietas. Pirmo vietu un galveno balvu ieguva Jeļizaveta Sidorova (Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola, pedagogs Agra Ritiņa), otrā vieta Aleksandrai Kuksinovičai (Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola, pedagogs Agra Ritiņa) un Ievai Sarksņai (PIKC NMV Jaņa Rozentāla mākslas skola, pedagogs Vita Jurjāne), trešā vieta  Laurai Čerpakovskai (Preiļu Mūzikas un mākslas skola, pedagogs Anita Puncule), Kristīnai Kuplajai (PIKC NMV Jaņa Rozentāla mākslas skola, pedagogs E. Svikle) un Ieviņai Spruktei (Preiļu Mūzikas un mākslas skola, pedagogs Marianna Abricka).

2020. gada Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā konkursa izstāde, tostarp godalgotais Agras Ritiņas darbs “Otrie Ziemassvētki”, apskatāma Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja izstāžu zālē Preiļu Kultūras centra 2. stāvā līdz 7. novembrim.

Agras Ritiņas darbs “Otrie Ziemassvētki”, tāpat kā iepriekšējo gadu konkursa uzvarētāju prēmētie darbi, tiek dāvināts Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam topošajai Latvijas ainavu ekspozīcijai, ko paredzēts izvietot Preiļu pilī pēc tās atjaunošanas.

Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā iegūst Agra Ritiņa
Jāzepa Pīgožņa balvu Latvijas ainavu glezniecībā iegūst Agra Ritiņa

Par balvu

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā dibināta 2015. gadā, pasniegšanu iedibināja Rīgas dome un Preiļu novada dome sadarbībā ar Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldi, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeju, Latvijas Zinātņu akadēmiju, Latvijas Mākslas akadēmiju, Jāņa Anmaņa jauno talantu atbalsta fondu, un idejas autoriem – kinorežisoru un gleznotāju Jāni Streiču un māksliniekam Jāni Anmani un Jāni Strupuli. Balvas mērķis ir turpināt attīstīt un popularizēt Latvijas ainavu glezniecību, kā arī vienot Latvijas galvaspilsētas un novadu kultūras dzīvi.  2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte, 2017. gadā – mākslinieks Aldis Kļaviņš, 2018. gadā – mākslinieks Jānis Plivda, savukārt pērn par konkursa laureātu kļuva mākslinieks Nugzars Paksadze.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti