Jauno mediju māksla - dažnedažādi savienojumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz 21. jūnijam Liepājā būs apskatāma Jauno mediju mākslas izstāde „Savienotāji”. Kopumā izstādē redzami 16 autoru darbi, kas dažādos veidos rāda un ļauj sadzirdēt savienojumus. Viena no māksliniecēm ar zināmu ironiju, piemēram, pievērsusi uzmanību 3D pārtikas printēšanai, kas strauji ienāk pārtikas industrijā.

 

"Mana darba centrālais punkts ir austs audums, pētīju aušanas tehniku un praksi. Divus mēnešus mācījos aust," par savu darbu stāsta trešā kursa studente Linda Strauta. Viņa savam darbam ir devusi nosaukumu "Taktilie pavedieni".

To, kā viņa audusi, uzskatāmi var redzēt arī viņas pašas veidotajā dokumentālajā filmā. Strauta uzaudusi auduma gabalu no smalkas dzijas.

„Te ir redzami Kurzemes un Zemgales raksti, kuri darba gaitā ir papildināti ar avangarda grafiskās notācijas vizuālajiem pierakstiem.

Sanāk, ka latviešu galdainie audu raksti man veidoja vizuālu analoģiju par to, kā avangarda laikā pierakstīja mūziku, kas notika ļoti intuitīvām līnijām, krāsu apļiem," stāsta Strauta.

Audums, kas saslēgts savienojumā ar īpašu datoru programmu, rada skaņu, par savu darbu turpina stāstīt Strauta.

Savukārt 3. kursa studente Dana Rasnača radījusi darbu „Šifrētās smaržas”. Viņa pievērsusi uzmanību 3D pārtikas printēšanai. „Es vēlējās ironiski parādīt, kā mūsdienās tehnoloģijas ienāk cilvēku pasaulē, arī pārtikas industrijā. Tā ir ļoti svarīga industrija, kuru var komercializēt un pārdot cilvēkam. Tagad aktuāli kļuvuši  pārtikas printeri, kas cilvēkam izprintē ēdienu," pauž Rasnača.

Darbā „Šifrētās smaržas”, kā jau to apliecina pats nosaukums, Rasnača pievērsusi uzmanību smaržām.

„Man patīk, kā smaržo pica vai kēkss,  bet nepatīk, kā ož sautējums un zivs. Ar speciālas iekārtas palīdzību un ar smadzeņu palīdzību es smaržas pārvērtu taustāmos objektos," teica Rasnača. "Izprintēju 3D printerī, un tā man ir radušās datu vizualizācijas, kas parāda, kuri ēdieni man patīk, kuri ne," pauž Rasnača.

Izstāde iekārtota vienā no senajiem Liepājas ostas spīķeriem, tāpēc šoreiz arī izstādes kopējais tēls ir vienots un saistīts ar koku, Latvijas Radio sarunājas ar vienu no jauno mediju māksliniecēm Madaru Kļavinsku. „Šogad liekas, viselegantākais veids, kā to visu ierāmē, ir koks, te ir koka sijas, tas viss izriet no telpas," saka Kļavinska.

Izstādes veidotāji skaidro, ka informācijas laikmetā medijs ir starpnieks vairākiem “vēstniekiem”, kuru pamatmērķis ir savstarpēji apmainīties ar ziņojumiem. Līdz ar to lielu nozīmi šajā apmaiņas procesā iegūst tieši savienojuma posms.

Izstāde „Savienotāji” Liepājā skatāma līdz 21. jūnijam. Augustā tā aizceļos arī līdz galvaspilsētai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti