Stāsti

Aprit 20 gadi kopš Rīgas vēsturiskā centra iekļaušanas UNESCO pasaules mantojuma sarakstā

Stāsti

Gaidot "Dod Pieci": Iveta Brikmane ar vīru adoptēja Tomiņu pēc bērna zaudēšanas

Devīto reizi durvis vērusi jauno mākslinieku pop-up galerija „Ikrs”

Jauno mākslinieku pop-up galerijā «Ikrs» šobrīd apskatāmi jau 400 darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Devīto reizi durvis vērusi jauno mākslinieku pop-up galerija „Ikrs”. Šajā galerijā var apskatīt un iegādāties Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu un absolventu darbus. Šobrīd galerijā redzami vismaz 400 darbu, ko veidojuši aptuveni 40 jaunie mākslinieki. Drīzumā pieejamo mākslas darbu skaits vēl palielināsies.  

Šogad jauno mākslinieku galerija “Ikrs” iekārtojusies plašās telpās trokšņainajā Marijas ielā Rīgas centrā. Galerijā dežūrē vizuālā māksliniece Vika Eksta, kas uzrunā arī ienākušus apmeklētājus.

Šī ir galerija, kas ir tikai decembrī, un te ir Rozentāla skolas un akadēmijas studentu darbi.

Galerijā ienākusī Svetlana Būmeistere šeit ir pirmo reizi. Viņa meklē gleznu konkrētās krāsās.

„Es tagad virtuvē taisu remontu, un man ir melnbalts fons. Es vēlos virtuvei atrast melnbaltu gleznu. Ar mērķi [atnācu],” stāsta Svetlana.

„Es pirms trim dienām nopirku un ierāmēju. Darbiņš sanāca lētāks nekā ierāmēšana,” stāsta restaurators un akmeņkalis Ansis Skudra. Viņš ielicis jaunā mākslinieka gleznu starp vecmeistariem. „Tīri abstrakts tāds [darbs]. Bet man patika, uzrunāja, un es vienkārši ienācu un viņu [nopirku]. Un es arī te, ejot uz darbu, nevaru paiet garām. Es apstājos vienmēr un domāju – vēl kaut ko nopirkt vai nenopirkt?” saka Skudra.

Galerijas apmeklētājs uzskata – katrs darbs ir savā veidā ļoti skaists. „Nav tā, ka viņi ir akadēmiski, bet viņiem ir tas piesitiens, ka viņi vēl ir jauni un grib izlēkt, grib parādīt sevi,” spriež Skudra. 

“Tie ir tādi dēlīši, un viņi ir apgleznoti. Tas, man liekas, forši, ka mums nebija vienkārši kaut kādi akadēmiskie ļoti, bet mums nolika vienkārši [apgleznot] dēlīšus,” par savu gleznu stāsta Jāņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolas 2. kursa studente Marta Madara Grantiņa.

Grantiņa atnesusi uz galeriju 15 gleznas, jo mācību laikā top daudz jaunu darbu un neesot vērts visus turēt mājās. Cita viņas glezna redzama arī no ielas – tā atrodas skatlogā. Šis ir viens no Martas Madaras mīļākajiem darbiem. Tajā redzama māja un koki.

„Tas ir skats pa manu istabas logu. Es pirmo reizi centos ar krītiņiem arī, jo tur ir eļļas krāsa, un pa virsu ir krītiņi,” stāsta Marta Madara Grantiņa.

Iesaistās arī galerijas iniciatore Ieva Moore, piebilstot: „Šis ir īpaši jauks, krāsains darbs. Mēs to esam ielikuši logā, jo tas ir neparasts. Bezmaz vai Latvijas ainava, bet nu, pilnīgi - nē. Tas ir tik jauki krāsains. Tās koku līnijas, nav tipiski koku silueti, bet tas ļoti jauki, koši izskatās.”

Savukārt Beatrise Grudule izceļ savu darbu, kurā attēlots maza cilvēka siluets zilā krāsā uz balta un dzeltena fona. Uzreiz gan starp daudzajiem citiem darbiem pati to neatrod.

 „Tas ir rezervēts,” skaidro Ieva Moore.

„Tas ir rezervēts? Cik patīkami!” pārsteigta ir Beatrise Grudule.

Tas neesot bijis skolas uzdevums, „tieši kaut kādas manas sajūtas”, saka Grudule. Taujāta, ko uzzīmētais cilvēks tur dara, jaunā māksliniece atbild – katrs pats var izdomāt. „Tas ir indivīds pret vidi, pret kaut ko. Viņš ir tur atstāts. Viņš tur ir,” viņa nosaka.

Ieva Moore atklāj – līdz šim brīdim atnesti vismaz 400 mākslas darbi.

„Jau ir atnesuši darbus 40 jaunie mākslinieki. Pārsvarā tie ir ''Rozentāļu'' audzēkņi, bet ir arī no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas laikam kādi pieci un ir no mākslas akadēmijas arī kādi pieci. Bet mēs sagaidām vēl, jo tūlīt būs skates visās skolās un arī akadēmijā. Parasti pēc skatēm atnes vēl vairāk. Un tie darbi arī ir ļoti interesanti, viņi ir tikko tapuši,” stāsta Moore.

 Piemēram, šeit dežūrējošā Vika Eksta arī vēl tikai plāno atnest savus darbus.

„Es vairāk nodarbojos ar fotogrāfiju. Es gribu tagad šonedēļ uztaisīt foto uzlīmes par ledus tēmu un tad arī tās atnest uz šejieni,” stāsta Eksta. 

Jauno mākslinieku galeriju „Ikrs” Marijas ielā var apmeklēt līdz 5. janvārim.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti