Kultūra

«Raimonds Pauls. Opera» ļaus pasaulslavenas operu ārijas sadzirdēt atšķirīgi

Kultūra

"Iļģi" pēc piecu gadu pauzes laiž klajā jaunu albumu "Tur kur mīti"

Jauno mākslinieku pop-up galerija „Ikrs” iemantojusi iedzīvotāju atsaucību

Jauno mākslinieku galerija «Ikrs» guvusi atsaucību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jauno mākslinieku pop-up galerija „Ikrs” iemantojusi iedzīvotāju atsaucību. Galerija visu decembri ir aplūkojama Vecrīgā. Tajā redzami Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu un absolventu darbi, kurus var arī iegādāties. Šis ir astotais gads, kad darbojas jauno mākslinieku pop-up galerija. Šogad savus darbus tai iesnieguši aptuveni 60 jaunie mākslinieki. Galerijā apskatāmi vairāk nekā 600 grafiku un zīmējumu, no kuriem daļa jau nopirkta.

Vecrīgā jauno mākslinieku pop-up galerijas „Ikrs” atrašanās vietu pamanīt nav grūti. Pie ieejas uz statīva novietota glezna, skatlogā daudz mākslas darbu un uz stikla uzraksts „gleznas un grafikas”. Ieejot galerijā, uzreiz redzami daudzi dažādi darbi. Visi viens otram blakus pie sienām, uz grīdas, uz galdiem. Pusstāvu augstāk uz citu telpu ar gleznām ved kāpnes. Gleznas gādīgi novietotas arī uz katra pakāpiena.

Pārsvarā redzamas eļļas gleznas, bet pēdējos četrus gadus populāras ir arī grafikas. Katru gadu jauno mākslinieku skaits pieaug, stāsta pop-up galerijas „Ikrs” iniciatore Ieva Moore:

„Šī galerija saucas „Ikrs” tāpēc, ka viņi [mākslinieki] vēl nav lielās zivis, bet cer par tādām kļūt. Tāpēc viss ir tāds kautrīgāks, bet varbūt arī patiesāks, jo tas ir skolai un pašiem sev. Viņi izvēlas par objektiem to, kas viņiem liekas tā vērts, jo nelielu tādu eļļas gleznu uzgleznot aizņem kādas četras stundas. Protams, ka viņi vispirms izdomā, kāpēc viņi to darīs.”

„Ikrs” esot sabiedrisks pasākums. Tā bija Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu iniciatīva.

„Jo ir tā, ka Rozentāla skolā ir diezgan liela mākslas praktizēšanās slodze. Un 3.-4. kursā viņiem ir diezgan daudz darbu, tā ka mājās vairs nevar tos īsti labi salikt. Tāpēc radās šī doma, varbūt jāuztaisa arī līdzīgs tā kā Mākslas akadēmijā - kaut kas tirdziņam līdzīgs. Tā tas viss sākās,” stāsta Moore

Dienas pirmajā pusē galeriju pārrauga Ingūna Ziemele. Pirms diviem gadiem viņa absolvēja Mākslas vidusskolu un šobrīd Londonā studē grafisko dizainu.

Ingūna: „Un tagad es atbraucu mājās atpūsties. Ir baigi fantastiski pasēdēt starp šiem darbiem, un tu satiec visu laiku cilvēkus, kas nāk iekšā, un arī tādi, kas absolvējuši, atnāk. Interesanti ar visiem parunāties.”

„Es vienu foršu atradu. Forša tāpēc, ka patīk.” - Galerijas apmeklētāju Ivaru uzrunāja viena glezna, kuru viņš izvēlējās arī iegādāties. Vēl viņam patika arī krekls ar uzrakstu: „Viss ir slikti.”

Ivars: „Es atnācu pirmo reizi. Es vienkārši garām gāju un ievēroju, ka te ir, un tāpēc ienācu. Es nemaz nezināju, ka šeit viņš ir. Kaut kā reti sanāk te pa Vecrīgu staigāt. Bet es šorīt nācu un ienācu.”

Ingūna pastāsta, ka

vieta katru gadu mainās, dažreiz cilvēki dienā nopērk ļoti maz darbu, bet citās dienās pērk desmitiem darbu. Cilvēki pērkot visdažādākos darbus atbilstoši savai gaumei.

„Katram ir savs, pie kā pieķeras un ierauga. Vienu dienu mums atnāca viena sieviete, kura iegādājās kaut kādus septiņus koši rozā darbus. Un tad vēlāk atnāk kāds, kurš sameklē ļoti pelēku kluso dabiņu. Citam atkal grafikas patīk un gribas, lai mājās viss būtu tāds melnbalts. Katram ir sava ideja, ko gribas. Daudzi nāk un mēģina pielāgot – tādas tapetes un vajag tādu darbu,” skaidro Ingūna.

Daži cilvēki galerijā pavadot ļoti ilgu laiku. Skolotāja Ilze Putniņa uz pop-up galeriju „Ikrs” nāk jau ceturto gadu. Viņa rūpīgi apskata gleznas, vienu pēc otras izvelk tās, kuras saliktas kopā stāvus. Ilzei ir interesanti redzēt, kā jaunie mākslinieki domā, kā redz.

„Vai viņi kļūst par sevi? Vai viņi tikai kaut ko atražo? Ir ļoti aizraujoši. Šī ir viena no aizraujošākajām vietām, kur atnākt,” saka Ilze.

Vēlāk Ilze iegādājas akadēmiski klasiski zīmētu putnu un akvareļtehnikā gleznotu ainavu.

Pop-up galerija „Ikrs” Vaļņu ielā Vecrīgā būs atvērta līdz 30. decembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti