Kultūras rondo

Inese Zandere dzejoļu krājumā "Bērns, kas neiekrita" aicina domāt par drošību

Kultūras rondo

RIXC Mākslas un zinātnes festivāls aktualizē tēmu "zaļš"

Atklās daudzpusīgajam māksliniekam Aleksandram Stankēvičam veltītu izstādi

Jaunie mākslinieki radījuši izstādi, iedvesmojoties no mākslinieka Aleksandra Stankeviča darbiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Izstāžu ciklā „Latvijas Mākslas akadēmijai 100” šodien, 2. jūlijā, atklāj izstādi „Aleksandrs Stankecičs, Rūta Briede un Evija Pintāne, Svens Neilands un Anna Zvaigzne” . Izstādes norises vieta ir ''Mākslai vajag telpu'' Vasaras māja, kas šogad novietota Esplanādē. Jaunie grafiķi izveidojuši bišu šūnu galeriju, kurā iedvesmoti atklāj Aleksandra Stankeviča daiļrades daudzpusību.

Daudzu grāmatu ilustrators, bilžu grāmatu sērijas „Bitīte”, arī Rīgas Kinostudijas logotipa autors, interjera dizaina veidotājs, gleznotājs, arī karikatūrists, pedagogs Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) – tā īsumā var raksturot Aleksandru Stankveiču.

Uz baltajām sienām katrs no četriem jaunajiem grafiķiem radījis darbu, iedvesmojoties no Aleksandra Stankeviča daudzveidīgā rokraksta. Vispirms viena no izstādes autorēm, ilustratore un LMA Grafikas katedras pasniedzēja Rūta Briede atklāj, kā Andris Vītoliņš, izstāžu cikla "Latvijas Mākslas akadēmijai 100" mākslinieciskais vadītājs, aicinājis piedalīties un piešķīris izcelt tādu mākslinieku kā Aleksandrs Stankēvičs. Bijusi kāre uzzināt, ar ko šis mākslinieks tik īpašs.

"Aleksandra Stankeviča mākslinieciskā pasaule ir tik plaša, viņš ir darbojies gan kā grafikas dizainers, gan kā ilustrators, gan kā grafiķis, gan kā gleznotājs.

Kā to visu parādīt, kā cilvēkiem dot iespaidu, ka tā ir ārkārtīgi aizraujoša personība Latvijas mākslas vēsturē? Mēs sapratām, ka mums jāparāda viss, kas, protams, nav iespējams," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" stāsta Rūta Briede.

"Esam izveidojuši bišu šūnu galeriju, iedvesmojoties no "Bitītes" logotipa. Tas ir neliels  labirints, kurā var nokļūt caur durvīm. Ne velti durvis, jo "Durvis" ir viņa slavenākais gleznojums.

Kad runājām ar viņa laikabiedriem, studentiem viņi teica, ka gleznojums "Durvis" ir viņa firmas zīme," turpina Briede.

Labirintā varēs ienāk caur baltām durvīm, un katrā telpā, iedvesmojoties no kāda viņa gleznojuma, veidots sienas gleznojums. Ļoti grafisks, jo visi četri mākslinieki ir grafiķi.

"Skatītājs var doties cauri telpu labirintam un mēģināt noķert sajūtu, kas varētu veidoties no viņa līniju ritma, bet palielinājumā," atzīst Briede.

Rūta Briede savā radošajā komandā aicinājusi strādāt Latvijas Mākslas akadēmijas studentus Eviju Pintāni, Svenu Neilandu un Grafikas katedras metodiķi mākslinieci Annu Zvaigzni. Noteikumu sistēma bijusi tāda, ka katrs izvēlējies vienu no Aleksandra Stankeviča darbiem vai žanriem, kurā viņš strādājis, un brīvi interpretējis lielformāta sienas gleznojumā. Viena no telpām ir veidota kā četru mākslinieku kopdarbs.

"Šī ir Šekspīra istaba, viņa nozīmīgs darbs Šekspīra Kopoto rakstu ilustrācijas un grafiskais noformējums. To izveidojām visi kopā. Var redzēt, cik esam dažādi," skaidro Briede.

Nākamo telpu, iedvesmojoties no Aleksandra Stankeviča darbiem, veidojis Svens Neilands.

"Šī konkrētā istaba ir radīta, iedvesmojoties no Stankeviča ilustrācijām Omāra Haijama četrrinžu krājumam; skatoties šīs ilustrācijas, mēģināju atrast kādu lineāru elementu, kas būtu kopsaucējs.

Mani uzrunāja mākoņu motīvs, kas parādījās vairākās ilustrācijās," iepazīstina Svens Neilands.

"Viņš pats rakstījis, ka ļoti pētījis persiešu miniatūras, ietekmējies no tām un atdarinājis to stilistiku."

To arī kā pamatu ņēmis Neilands un brīvi zīmējis.

"Līdzsvars starp brīvu improvizāciju un savā ziņā noformējumu, jo Stankevičs daudz strādāja lietišķi dekoratīvās grafikas žanrā, es līdzīgu pieeju izmantojumu darba procesā," bilst Neilands. 

Svens atklājis interesantu faktu.

"Es biju redzējis viņa ilustrācijas bērnībā, nepievērsu tām uzmanību. Tās bija vāka ilustrācijas grāmatu sērijai "Piedzīvojumi. Ceļojumi. Fantastika". Tagad, uz tām skatoties, es redzu sakarību starp to, ko esmu par viņu tagad uzzinājis," atzīst Neilands.

Evija Pintāne ir zināma kā scenogrāfe un kostīmu māksliniece, taču pašlaik studē Grafikas katedras maģistra programmā. Evijas veidotā istaba iedvesmota no Stankeviča ilustrācijām presē.

"Es izvēlējos to, jo man ļoti patika viņa piegājiens.

Viņš arī pats teicis, ka patīk sajūta, ka brīvi ar tušu novelk līniju un ļoti brīvi un ātri rada tās ilustrācijas. Tas vieglums man arī ļoti patika," atklāj Evija Pintāne.

"Es tur arī saskatīju, ja viņš būtu sevi vairāk veltījis ne tikai maziem pasūtījuma darbiem, bet veidojis lielus grafikas darbus ar savu vieglo piegājienu. Tāda mazliet japāniska tā sajūta bija. Tur liela lieta iekšā tajās ilustrācijās."

Tas mudinājis domāt par to, ka ikdienā sadalām sevi sīknaudā, žēl, ka Stankeviča potenciāls redzams tikai periodikas ilustrācijās.

Pintāne saviem gleznojumiem izmantojusi melno akrilu un tušu.

Māksliniece Anna Zvaigzne strādā LMA Grafikas katedrā un šai izstādei izvēlējusies par iedvesmu Stankeviča ilustrācijas Alfrēda Putniņa romānam.

"Man ir Alfrēda Putniņa "Atburtie vārdi", Stankeviča ilustrācijas šim romānam. Iedvesmojos, tīri paņemot to līniju. Līnijas dažādi mainot un lokot, veidojas citi tēli. Kopumā tas veltīts viņa precīzākai un dizaina sadaļai," norāda Anna Zvaigzne. 

Zvaigzne norāda, ka Stankevičs vienlaikus varēja būt ļoti brīvs kādos darbos, tajā pašā laikā ļoti precīzs un dizainisks. Tas arī pārsteidzis pašus izstādes autorus, ka mākslinieks bijis tik dažāds.

Viena no istabām pagaidām ir pilnīgi tukša, ar baltām sienām tā atvēlēta izstādes apmeklētājiem.

"Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne teica, ka Stankevičs ietekmējis daudzas sfēras ar savu sākuma punkta iedošanu.

Mums šķita, ka viņa personība ir kā starteris, kurbulis, iesākums, tāpēc šī istaba ir tukša un šeit būs iespēja izpausties izstādes apmeklētājiem.

Mēs viņiem iedosim dažus punktus un līnijas, un šeit būs materiāli, ar kuriem skatītāji varēs zīmēt uz sienas un tā nodrošināt Stankeviča turpināšanos. To nepārtrauktību viņa līnijās," stāsta Briede.

Šī sezona „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā tiks aizvadīta, svinot un godinot Latvijas mākslas akadēmijas simtgadi. Izstāde, ko iedvesmojusi Aleksandra Stankeviča daiļrade, aplūkojama divas nedēļas, tad to nomainīs nākamā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti