Kultūras rondo

"Arterritory.com" izdod grāmatu par modes dizaineru duetu MAREUNROL'S

Kultūras rondo

Prozas lasījumi: Ieskats atklāšanas pasākumā

Izstādē “Stars" darbus rāda jaunie Latvijas ilustratori

Jaunie ilustratori iepazīstina ar veikumu izstādē «Stars»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Tiekšanās pēc oriģinalitātes ir laba zīme Latvijas ilustrācijai, par to var pārliecināties jaunākajā izstādē, kas vienkopus pulcējusi 21 jauno mākslinieku galerijā "Istaba”. Speciāli izstādei radītus darbus – melnbaltas ilustrācijas par tēmu "Stars", izstādes kuratore Rūta Briede izkārtojusi telpiskā objektā uz galerijas sienas. Izstādei dots nosaukums "Stars. Jaunie Latvijas ilustrācijā".

Īsu brīdi pirms izstādes atklāšanas tās kuratore un Mākslas akadēmijas docente Rūta Briede demonstrē, kā deg gaisma punktā, no kura kā stari izplešas jauno mākslinieku darbi uz dažāda izmēra finiera plāksnēm. Tad aplūkojam vai katra mākslinieka darbu tuvāk, Rūta rāda Reiņa Gailīša veikumu.

"Reinis Gailītis ir beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedru, un viņš kā grafiķis zina, ka klišeja, ar kuru var novilkt darbu, ir vienmēr spoguļattēls, un tāpēc viņš izgreba šī finiera gabala otru pusi un izveidoja novilkumu. Man liekas, ka tas ir brīnišķīgs piemērs šai jaunajai paaudzei, kas ne visu dara digitāli. Visi šie darbi ir oriģinālnovilkumi, neviens nav veidots digitāli," atklāj Rūta Briede.

Visjaunākā autore izstādē ir Aleksandra Runda, kura jau veidojusi ilustrācijas Zanes Zustas dzejas krājumam.

Veidot izstādi par jaunajiem ilustrācijā Rūtu Briedi uzrunājusi galerijas vadītāja Linda Lūse. Izstādes autori visi ir dzimuši pēc 1990.gada un jau sevi spilgti parādījuši Latvijas ilustrāciju vidē.

"Man ļoti patīk šī doma, jo šobrīd Latvijas ilustrācija tiešām piedzīvo tādu uzplaukumu, un tas arī ir labs brīdis, kad mēs varam to paaudžu pārmantojamība nodrošināt. Tāpēc mēs gudrojām, gudrojam un izgudrojām, ka šīs izstādes nosaukums varētu būt "Stars".

Tas nosaukums ir labs ar to, ka ir gan latviskā nozīme, kas ir stars, kurš tiecas no viena punkta bezgalībā, un otra nozīme ir angliskā – "star". Tā mums šķita ļoti laba doma, jo tās jaunās zvaigznes te ir šobrīd," atzīst Briede.

Briede norāda, ka izstādē piedalās cilvēki, kas dzimuši pēc Latvijas neatkarības atgūšanas. Tie ir cilvēki, kas baudījuši brīvību, politiskā ziņā, jebkādā sociālā ziņā viņi ir pilnīgi brīvi – brīvi ceļot, brīvi iedvesmoties no jebkā, brīvi veidot jebkādu mākslu.

"Man pašai bija ļoti interesanti paskatīties, kas ir šie cilvēki un kādi viņi ir. Un tas atklājums bija ļoti patīkams. Mēs bieži sūdzamies par jauno paaudzi, ka viņi neko nedara tā, kā vajag, un skatās telefonos, bet šī paaudze tomēr manī vieš daudz cerības, jo viņi ir tik dažādi," bilst Briede.

Izstādē piedalās 21 mākslinieks un gandrīz katrs izmanto savu tehniku, "Nevienam nav norādīts, kādā tehnikā veidot darbu: ir zīmulis, ir sietspiede, ir pasteļzīmulis, ir tuša, ir kokgrebums. Un neviens no viņiem nav atkārtojies. Un tāpēc

man liekas, ka šī tiekšanās pēc oriģinalitātes, pēc sava rokraksta ir ārkārtīgi laba zīme Latvijas ilustrācijai," uzskata Briede.

Ivitas Brūderes darbs "Lēciens" tapis sietspiedes tehnikā, jaunā māksliniece pašlaik vēl studē Grafiku Mākslas akadēmijas maģistrantūrā.

"Īstenībā man diezgan maz ir abstraktu darbu, bet kaut kā šoreiz gribējās. Es arī ļoti daudz pēdējā laikā domāju par abstraktiem darbiem un saprotu to, ka ir grūti izveidot kaut ko skaistu un abstraktu, taču šis man ir tāds mazais treniņš," atklāj Ivita Brūdere.

Darbi ir oriģināli un tapuši speciāli šai izstādei, kā veidojies visu kopējais telpiskais objekts, atklāj izstādes kuratore.

"Es izveidoju stara formu. Tie darbi ir speciālos leņķos sazāģēti, lai veidotu lielu trīsstūra staru, kas sākas no gaismas punkta. Visi mākslinieki veidoja darbus tieši šai izstādei. Viņa izlozēja finiera gabalus un veidoja oriģināldarbus tieši šai instalācijai," skaidro Briede.

Kuratore atzīst, ka jauno ilustratoru paaudzi raksturo ne tikai radoša brīvība, bet viņi arī apzinās un var šo brīvību lietot. Viņi ir arī ārkārtīgi profesionāli. Neviens nav sūdzējies, ka izsniegtais finieris ir pa šauru, pa garu vai platu.

"Viņi ļoti profesionāli attiecas pret šādu uzdevumu, un, man liekas, arī to var redzēt, ka katrs šo laukumu ir apguvis ar vislielāko uzdrīkstēšanos, pacietību, mīlestību pret savu darbu," vērtē Briede.

Arī Briedei pašai būtu gribējies būt starp izstādes dalībniekiem, bet viņa ir cita paaudze, kas, protams, pašai neliedz priecāties par jaunajiem un viņu veikumu izstādē.

Priecīga par izstādes ideju ir arī Ivita Brūdere, viņa atzīst, ka bijusi priecīga par uzaicinājumu, bet, kad ieguvusi izlozēto finiera gabalu, sākusi uztraukties, jo forma nav vienkārša.

"Ko es rādīšu un kā būs, diezgan daudz par to domāju, bet kaut kā ātri atnāca ideja, es arī ātri uztaisīju, nodrukāju un atvedu jau uz šejieni," atklāj māksliniece.

Jauno paaudzi raksturo radoša brīvība, uzsver Rūta Briede. Tomēr paaudžu pārmantojamība ir tas, par ko jādomā, skatoties jauno mākslinieku darbu izstādi.

Izstāde "Stars. Jaunie Latvijas ilustrācijā" galerijā "Istaba" būs skatāma līdz 11.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti